НАЗК звернулось до суду для припинення контракту між Нафтогазом і Вітренком

НАЗК звернулось до суду для припинення контракту між Нафтогазом і Вітренком

Укрінформ
Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) звернулося до суду для припинення контракту між НАК «Нафтогаз України» з головою правління товариства Юрієм Вітренком.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє НАЗК у Телеграмі.

У агенстві нагадали, що раніше НАЗК провело моніторинг щодо виконання Закону України «Про запобігання корупції» та виявило, що підписання контракту із керівником товариства порушує норму закону. Адже раніше голова правління працював на посаді заступника міністра енергетики України та виконував обов’язки керівника цього міністерства, впливаючи водночас на НАК «Нафтогаз України».

"Раніше для припинення цього порушення НАЗК надіслало приписи до Кабінету Міністрів та наглядової ради НАК «Нафтогаз України». До сьогодні порушення не було усунуте", - зауважили у НАЗК.

Саме тому агенство звернулося до суду для припинення трудового договору із керівником компанії, як це передбачено згаданим законом (п.2 ст. 26).

Зазначається, що раніше представники уряду та керівник НАК «Нафтогаз України» підкреслювали необхідність подання НАЗК такого позову, хоча усунути порушення у цьому випадку вони зобов’язані і без рішення суду.

Читайте також: Вітренко піде до суду через новий припис НАЗК

«Головна мета НАЗК — забезпечити виконання Закону «Про запобігання корупції» та доброчесність у публічній службі. І НАЗК, і все суспільство бачить, що у справ з призначенням керівника «Нафтогазу» ні Кабміном, ні наглядовою радою товариства закон не виконується. Саме тому НАЗК звертається до суду для припинення незаконного трудового договору з головою правління товариства», — зазначив Голова НАЗК Олександр Новіков.

Також НАЗК відправило лист голові наглядової ради НАК «Нафтогаз України» Клер Споттісвуд, у якому роз’яснило, як саме наглядова рада зобов’язана усунути порушення закону.

"Необхідність у цьому листі виникла після заяви наглядової ради про начебто відсутність у неї прав на припинення незаконного контракту з головою правління", - зауважили у НАЗК.

Як повідомляв Укрінформ, 5 липня Окружний адміністративний суд Києва (ОАСК) зупинив дію припису Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) від 1 липня на адресу наглядової ради НАК "Нафтогаз України" щодо припинення контракту з головою правління компанії Юрієм Вітренком.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-