Нова підозра Тупицькому стосується втручання у систему Казначейства - джерело

Нова підозра Тупицькому стосується втручання у систему Казначейства - джерело

Ексклюзив
Укрінформ
Нова підозра Олександру Тупицькому, указ щодо скасування призначення якого суддею КСУ Верховний Суд визнав протиправним, стосується обвинувачення у незаконному втручанні в автоматизовану систему “Клієнт казначейства - Казначейство” після його відсторонення.

Про це йдеться у підозрі, підготовленій Державним бюро розслідувань Тупицькому, яка є в розпорядженні Укрінформу.

Також слідство вважає співучасником злочину і головного бухгалтера суду Наталію О.

Зокрема, у документі зазначається, що Казначейство у січні 2020 року надало голові КС Тупицькому доступ до системи дистанційного обслуговування клієнтів (СДО) з використанням програмно-технічного комплексу “Клієнт казначейства - Казначейство”.

Слідство вважає, що указ Президента від 29 грудня 2020 року мав наслідком припинення виконання Тупицьким повноважень судді КСУ та голови КСУ до 28 лютого 2021 року.

Водночас, йдеться у підозрі, Тупицький не зважав на указ Президента і “протидіяв досудовому розслідуванню з метою уникнення кримінальної відповідальності шляхом підготовки, друку і розміщення, реєстрації і відправки документів, розміщення на вебсайті КСУ від імені Тупицького, використовуючи для цього засоби КСУ, а також повернення процесуальних документів, адресованих Тупицькому, без вручення останньому”.

“Для реалізації злочинного умислу, спрямованого на організацію незаконного втручання в автоматизовану систему, Тупицький 29.12.2020 року у приміщенні КСУ надав керівнику Бухгалтерської служби КСУ - головному бухгалтеру незаконну вказівку щодо використання його особистого ключа з кваліфікаційним електронним підписом для несанкціонованого втручання в автоматизовану систему “Клієнт казначейства - Казначейство” при підписанні бухгалтерських документів в електронній формі від імені Тупицького О.М., передавши їй також захищений носій із КЕП Тупицького в порушення умов договору СДО від 05.12.2016 р. №11-16 регламенту робіт кваліфікаційного надавача електронних довірчих послуг казначейства. Розуміючи, що несанкціоноване втручання в роботу автоматизованих систем , у т. ч. автоматизованої системи “Клієнт казначейства - казначейство”, є кримінально карним діянням, однак бажаючи зберегти займану посаду керівника бухгалтерської служб КСУ - головного бухгалтера, Наталія О. погодилась на використання КЕП Тупицького О.М. під час підписання від його імені бухгалтерських документів, зокрема: електронних платіжних доручень, електронних документів з бюджетних зобов’язань тощо”, - йдеться у матеріалах справи.

Читайте також: Схеми: Тупицький у 2016-2017 роках тричі їздив в окупований Крим, хоч і заперечував це

У зв’язку із встановленими фактами Тупицькому підготували підозру у порушенні ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку) Кримінального кодексу.

Як повідомляв Укрінформ, раніше адвокат Тупицького Ростислав Кравець написав у Фейсбук, що генпрокурор Ірина Венедіктова підписала йому повістку в Офісі генпрокурора з метою вручити повідомлення про підозру у новому кримінальному провадженні. Венедіктова викликала Тупицького на 11 годину 16 липня до приміщення ОГП.

У Подільському райсуді Києва на розгляді уже знаходиться справа щодо Тупицького за обвинуваченням у підкупі свідка.

Читайте також: Тупицький щонайменше рік не повернеться до КСУ — Веніславський

У вівторок, 14 липня, Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду визнав незаконним указ Президента Володимира Зеленського від 27 березня, яким він скасував указ свого попередника Віктора Януковича про призначення Тупицького суддею Конституційного Суду.

Радник керівника ОП Михайло Подоляк у коментарі Укрінформу заявив, що на це рішення ВС буде подано апеляцію.

Президент Володимир Зеленський 29 грудня 2020 року підписав указ про відсторонення Тупицького з посади судді КС терміном на два місяці. 26 лютого своїм указом Президент продовжив відсторонення Тупицького ще на один місяць.

Читайте також: У Верховному Суді роз'яснили своє рішення за позовом Тупицького

Тупицький оскаржив у ВС укази про своє відсторонення від посади судді КС.

27 березня Президент скасував укази експрезидента Віктора Януковича про призначення Олександра Тупицького і Олександра Касмініна суддями КСУ.

Зеленський зазначив, що укази Януковича від 2013 року про призначення Тупицького і Касмініна скасовані за результатами аудиту указів експрезидента, проведеного на виконання рішення РНБО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-