Комітет рекомендує Раді ухвалити законопроєкт Зеленського про Герб

Комітет рекомендує Раді ухвалити законопроєкт Зеленського про Герб

Укрінформ
Комітет Верховної Ради рекомендує парламенту ухвалити в першому читанні та в цілому президентський законопроєкт №5712 "Про великий Державний Герб України".

Як передає кореспондент Укрінформу, відповідне рішення ухвалено на засіданні комітету у середу, 14 липня.

17 членів комітету проголосували за пропозицію ухвалити законопроєкт у першому читанні та в цілому, двоє проголосували проти, троє утрималися.

"Рішення прийнято", – підсумував голова комітету Андрій Клочко (фракція "Слуга народу").

Читайте також: Рада включила в порядок денний президентський законопроєкт про великий Державний Герб

Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук, коментуючи рішення комітету в Фейсбуці, відзначив, що проєкт закону № 5712 про великий Державний Герб України є компромісним варіантом і сприятиме встановленню опису великого Державного Герба України, порядку його використання та правового захисту. Він нагадав, що для ухвалення законопроєкту необхідно 300 голосів.

"Для того, щоб зупинити міфи, повідомляю, що майже всюди й надалі використовуватиметься Тризуб. Великий Державний Герб України призначений для виняткових випадків, які передбачені презентованим законопроєктом. Насамперед використовуватиметься на офіційних символах Президента України; на Великій Державній Печатці України та печатках, фасадах будівель резиденції Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Конституційного Суду України, Верховного Суду; у залі засідань Верховної Ради України. А також на грошових знаках України за рішенням Національного банку України", - відзначив Стефанчук.

При цьому він нагадав, що Великий Державний Герб — це вимога 20 статті Конституції України. "Змінити цю статтю без референдуму неможливо, а виконувати необхідно. Тому пропонується компромісний варіант, який збереже велич нашого Тризуба та дасть можливість виконати вимоги Конституції України, 25-річчя якої ми нещодавно так гучно відзначили", - резюмував перший віце-спікер.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський 29 червня 2021 року подав на розгляд Верховної Ради законопроєкт №5712 "Про великий Державний Герб України".

Згідно з текстом документа Державний Герб України є державним символом України, головним елементом якого є Знак Княжої Держави Володимира Великого (малий Державний Герб України) золотого кольору, розміщений на синьому п'ятисторонньому щиті із заокругленими нижніми бічними кутами із золотою облямівкою; над щитом – зображення великокняжого вінця (корони) Ярослава Мудрого та пурпурово-золотого намету у вигляді рослинного орнаменту. Щит тримають з лівого боку – лев (герб Галицько-Волинського князівства), з правого – воїн-козак із рушницею (герб Війська Запорізького). Під щитом – стрічка із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів. Під стрічкою – два золоті колоски пшениці, переплетені кетягом калини пурпурового кольору зі стилізованим листям пурпурово-золотого кольору. Зображення лева та воїна-козака виконані золотим кольором з елементами пурпурового.

Читайте також: Амністія до 30-річчя Незалежності: кого можуть звільнити, якщо Рада ухвалить закон

Верховна Рада включила до порядку денного сесії відповідний законопроєкт у вівторок, 13 липня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-