На Банковій прокоментували ухвалення закону про реформу ВРП

На Банковій прокоментували ухвалення закону про реформу ВРП

Укрінформ
Радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк назвав прийняття Верховної Радою закону про реформування Вищої ради правосуддя однією з ключових подій усього політичного сезону і запевнив, що тепер в Україні буде забезпечена реальна судова реформа.

Про це він заявив в коментарі, переданому Укрінформу.

"Щойно сталася чи не ключова подія всього політичного сезону. ВР проголосувала закон про судову реформу в максимально оптимальному форматі. 259 голосів "за". Крім зрозуміло, ЄС, ОПЗЖ і "Батьківщини", яким точно чим гірше, тим краще. Сьогодні, до речі, добре видно, наскільки важливою для розвитку України була електоральна революція, що відбулася в 2019 році. Вперше за всі роки незалежності в Україні буде забезпечена реальна судова реформа. Не перетасування "ручних" суддів, не розстановка по всій суддівської вертикалі потрібних людей, а дійсно оновлення всієї судової системи", - сказав Подоляк.

За його словами, ключовим словом судової реформи буде "справедливість".

Читайте також: Рада запровадила штрафи за невиконання вимог дисциплінарного інспектора ВРП

"Чистота суддів, їхній професіоналізм та робота за законом і в інтересах суспільства, а не в інтересах замовників, - тільки це забезпечить реальний прогрес України", - підкреслив радник керівника ОП.

У той же час він висловив думку, що прийняті закони про перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів і про очищення Вищої ради правосуддя були неможливі при будь-якому іншому президентові України.

"Ніхто з опонентів чинного президента точно не пішов би на подібні рішення. Їм банально не вистачало волі", - вважає Подоляк.

Також він розповів, що зараз деякі критики прийнятих законів говорять про їхню нібито неконституційність, але назвав такі заяви "лише риторикою".

Читайте також: Формування ВККС, або Як українська судова реформа просунулася на крок уперед

"Всі конституційні правила чітко дотримані, а головне - забезпечений головний конституційний зміст: держава відповідальна за справедливість і за верховенство права в Україні. Тепер це - на сто відсотків", - запевнив радник керівника Офісу Президента.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада в середу прийняла закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку обрання на посади членів Вищої ради правосуддя і діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя", який передбачає реформу відомства. За відповідне рішення проголосували 259 народних депутатів.

13 липня парламент прийняв у цілому з пропозиціями Президента закон "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України". Рішення підтримали 305 народних депутатів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-