РНБО не може визначати, чи є особа олігархом – Разумков

РНБО не може визначати, чи є особа олігархом – Разумков

Укрінформ
Рада національної безпеки і оборони України є координаційним органом і в неї немає повноважень визначати, чи є особа олігархом, для цього повинна бути структура при НАЗК.

Таку думку висловив голова Верховної Ради Дмитро Разумков в інтерв'ю Liga.net.

"РНБО є координаційним органом. І повноважень визначати, чи є особа олігархом, у неї немає. Плюс ми стикаємося з конфліктом інтересів", - сказав Разумков.

Він додав, що якщо хтось із РНБО буде перебувати в тісних корупційних відносинах з представником великого бізнесу, то він не проголосує в рамках РНБО за включення цієї особи до переліку олігархів і не звітуватиме про свої зустрічі.

Читайте також: До законопроєкту про олігархів Рада може повернутися у вересні – Арахамія

Разумков також зазначив, що до складу РНБО входить невизначена кількість людей, вона не обмежена: "Це може бути 10, 20, 50 або навіть 1000 людей. По-третє, закон пишеться на 10 років. Сьогодні президентом є Володимир Олександрович Зеленський, але через деякий час цей закон діятиме при іншому президенті. І велике питання, наскільки він буде чесно використовувати цей механізм", - додав він.

На думку Разумкова, для визначення, чи є особа олігархом, має бути структура при НАЗК, яка працюватиме на громадських засадах.

Читайте також: Данілов запевняє, що санкції щодо Медведчука діють у повному обсязі

"Ця комісія створюється завдяки конкурсу, в рамках якого можуть залучатися також іноземні експерти. Ці люди обираються на весь термін дії закону, але з можливістю зміни голови кожних два роки або за бажанням комісії. Вона повинна засідати, наприклад, один раз на місяць. Матеріали їй мають надаватися відповідними структурами. З тих, що ще там не вказані, може бути Рахункова палата. Комісія отримує необхідні матеріали, докази і має безпосередній доступ до відповідних державних реєстрів", - вважає Разумков.

Спікер парламенту також зазначив, що в своїх поправках до законопроєкту про олігархів буде пропонувати розширити перелік осіб, які повинні декларувати зустрічі з олігархами, тому що дуже часто чиновники не роблять це самостійно, а мають для цього помічників або працівників апарату.

За його словами, станом на ранок вівторка, 13 липня, до законопроєкту про олігархів подано 98 поправок.

Як повідомлялося, Верховна Рада на позачерговому засіданні 1 липня прийняла в першому читанні президентський законопроєкт №5599 "Про запобігання загроз національній безпеці, пов'язаних з надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)".

Положення документа, зокрема, передбачають встановлення ознак, за якими особу може бути віднесено до олігархів. Крім цього, мова йде про створення Реєстру олігархів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-