У Кабміні відкрили виставку про історію української дипломатії

У Кабміні відкрили виставку про історію української дипломатії

Фото
Укрінформ
До 30-річчя Незалежності України у будівлі Кабінету Міністрів відкрилася виставка з історії української дипломатії.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Історія української державності це не тільки 30-річчя, яке ми відзначаємо нині, а це й історія наших попередників, які творили державу в особі Української Народної Республіки, Української Держави, Карпатської України, відновлення Української держави в 1941 році, функціонування представництва України за кордоном тощо. Українська дипломатія, починаючи від проголошення третього універсалу, проголошення створення Української Народної Республіки, пройшла важкий шлях, шлях визнання 30 державами, і всі держави продовжили своє існування. З одної сторони це були такі великі держави, як Німеччина чи колишня Австро-Угорщина, а з іншого це були невеличкі країни", - сказав міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов.

Він зазначив, що Україна мала можливість розвинути свою самостійну державу, і велика заслуга в цьому українських дипломатів, які пропагували ідею української державності за кордоном та які доносили думку про те, що існує багатомільйонний народ. За його словами, українські дипломати організовували культурні заходи за межами України, тим самим прославляли нашу країну.

Заступник міністра закордонних справ Василь Боднар зазначив, що дуже важливо, щоб ця виставка продовжувала свою подорож серед інших органів влади і в регіонах. Він додав, що саме ця виставка показує, наскільки серйозно українська дипломатія працювала з міжнародними партнерами.

"Ким ми були визнані, що було досягнуто, і це не тільки міжнародна суб'єктність, а це і турбота про своїх громадян, адже тисячі полонених, переміщених осіб, цим всім займалися українські дипломати чи українські консули", - сказав Боднар.

Читайте також: «Нагострили зуби»: Кулеба розповів, як змінилась українська дипломатія

На виставкових стендах представлено законопроєкт про створення Генерального секретарства міжнародних справ, ноти Генерального секретаріату Української Центральної Ради, документи, пов’язані з підписанням Брестського мирного договору, фото очільників зовнішньополітичного відомства, організаційно-розпорядчу документацію посольств УНР, дипломатичні паспорти та багато інших унікальних документів.

У Кабміні відкрили виставку про історію української дипломатії / Фото: Євген Любімов, Укрінформ

Матеріали виставки засвідчують встановлення дипломатичних відносин України в 1917 – 1919 роках із понад 30 державами, вихід у цей час Української держави на міжнародну арену та дають підстави розглядати встановлення двосторонніх відносин незалежної України після проголошення державної незалежності в 1991 р. як відновлення дипломатичних контактів.

Впродовж 2018-2020 років виставка експонувалася в українських містах (Київ, Одеса, Львів, Ужгород, Острог та ін.) та за кордоном: в Австрії, Болгарії, Румунії, Словаччині, Угорщині, Франції.

Виставка репрезентує документи з фондів Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України, Центрального державного кінофотофоноархіву України імені Пшеничного, Центрального державного архіву громадських об’єднань України, Державного архіву міста Києва, Наукової бібліотеки імені О. Ольжича, Інституту рукопису Національної бібліотеки України імені Вернадського, архіву Українського вільного університету в Мюнхені.

Деякі документи були надані закордонними дипломатичними установами України із закордонних архівів (Національний архів Фінляндії, архів МЗС Фінляндії, Дипломатичний архів МЗС Румунії).

Читайте також: Ефективність політичної асоціації між Україною і ЄС сягає 90% - Джапарова

День Незалежності України відзначається щороку 24 серпня на честь ухвалення Верховною Радою УРСР у 1991 році Акта проголошення незалежності України - політико-правового документа, який засвідчував новий статус Української держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-