Трактування історії у статті Путіна не оригінальне - Ткаченко

Трактування історії у статті Путіна не оригінальне - Ткаченко

Укрінформ
Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що трактування історії Президентом РФ Володимиром Путіним у статті « Про історичну єдність» не відрізняється особливою оригінальністю, бо переписувати історію почали ще російські царі.

Про це Ткаченко написав у Телеграмі.

«Володимир Путін написав вкрай об’ємну і патетичну статтю про нібито «единство» росіян та українців. Більш того, він вирішив перейти на українську, щоб розповісти українцям своє трактування історії. Втім, це трактування не відрізняється особливою оригінальністю. Переписувати історію почали ще російські царі, коли присвоїли назву «Русь» своїй Московії. Так само продовжив це в часи вбивства правди Сталін. Який не тільки знову розповідав про «колиску братських народів», але й наочно показав своє ставлення до «братських народів» шляхом Голодомору, масових депортацій та інших геноцидних практик», - написав Ткаченко.

Він додав, що таке трактування правди відомо зараз і в Росії, яка за конституцією наче гарантує право на самовизначення і свободу усім народам, що опинилися в складі РФ, але у реальності – нехтує правами національних меншин, принципами демократії, толерантності та рівності.

Читайте також: В РФ статтю Путіна про «історичну єдність» виклали українською та російською

«От вам і «братство народов» по-російськи. Ми про це знаємо, тож заберіть його собі», - додав Ткаченко.

Він зауважив, що читаючи такі статті , необхідно одразу включати критичне мислення і пам’ятати про реальні дії, що чинить Росія проти України, – війна, сіяння ворожнечі та брехлива пропаганда.

«А ми цього року будемо святкувати 30-річчя незалежності країни, яка насправді своїм корінням сягає в понад тисячолітню історію. Звідти починалася славетне становлення Київських князів, які були не тільки візіонерами та сучасними правителями, але й заклали основи тих свобод, які успадкувала незалежна Україна. І точно не Росія», - додав Ткаченко.

Як повідомлялося, Президент РФ Володимир Путін опублікував статтю «Про історичну єдність росіян і українців».Матеріал викладено російською та українською мовами на офіційних ресурсах РФ.

Читайте також: У Росії завели стару шарманку про «крах України»: що це означає

Стаття починається з постійного твердження Путіна, що «росіяни й українці - один народ». Водночас автор заявляє, що як «велику загальну біду, як трагедію» сприймає «стіну, що виникла в останні роки між Росією і Україною». Провину за це він покладає на «власні помилки, допущені в різні періоди», а також на «цілеспрямовану роботу» деяких сил.

У статті Путін коротко викладає російську імперську версію історії Східної Європи від часів Давньої Русі до сучасності. Водночас він згадує «Валуєвський циркуляр 1863 року, і Емський акт 1872 року, що обмежували видання і ввезення з-за кордону релігійної та суспільно-політичної літератури українською мовою», в цілому явно ідеалізуючи історію перебування України в складі Російської імперії. Основну ж провину за протиріччя між українцями і росіянами покладає на дії Речі Посполитої, Австро-Угорщини, ближче до новітнього часу - на США і ЄС.

Президент РФ замовчує про російську агресію проти України, що розпочалася в 2014 році, натомість демонізує політику української влади після лютого 2014 року, повторюючи пропагандистські кліше про «погроми, які прокотилися містами України». Він стверджує, що за зброю тоді взялися не російські «відпускники» -диверсанти, не "політичні туристи» з РФ, а «жителі Донецька і Луганська».

Путін знову повторює, що для виконання "Мінська", "Мінська-2" потрібні прямі переговори українського керівництва з російськими маріонетками «ДНР» і «ЛНР». Також він піддає жорсткій критиці співробітництво України з НАТО.

Водночас президент РФ відмовляє Україні в праві самостійно вирішувати свої справи без узгодження з Москвою і заявляє, що російська сторона «ніколи не допустить, щоб наші історичні території і близьких для нас людей, які живуть там, використовували проти Росії». «Тим, хто зробить таку спробу, хочу сказати, що таким чином вони зруйнують свою країну», - загрожує Путін.

Вихід статті президент РФ анонсував на "прямій лінії" 30 червня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-