При РНБО створили групу з питань захисту інформаційного простору

При РНБО створили групу з питань захисту інформаційного простору

Укрінформ
При Раді національної безпеки та оборони України створили робочу групу з питань захисту інформаційного простору, яка сьогодні провела своє установче засідання.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє РНБО.

"Суспільство в цілому, державний та громадський сектор ІТ-сфери, зокрема, добре відчувають на собі наслідки триваючої агресії РФ, яка носить гібридний характер, проникаючи в інформаційний та кіберпростір, завдаючи шкоди критичній інфраструктурі держави та приватному бізнесу", - йдеться у повідомленні.

21 травня 2021 року Указом Президента України № 203 було введено в дію рішення РНБО України від 14 травня 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)». Зокрема, цим рішенням визначені обмеження доступу користувачам мережі Інтернет до низки вебресурсів, у тому числі до сторінок в соціальних мережах та месенджерах, в яких поширювались фейки та дезінформація.

Читайте також: Уряд пропонує РНБО запровадити санкції проти 52 громадян Білорусі

Зазначене рішення РНБО України викликало реакцію телекомунікаційного ринку.

"Питання, яким чином технічно це можна зробити без обладнання, яке мають далеко не всі провайдери, жваво обговорювалося гравцями телеком-ринку на форумі «Дні електронних комунікацій» ще у травні цього року. До того ж відсутність чіткої нормативної бази щодо обмеження доступу до інтернету та відповідного контенту з технічної точки зору створює правову колізію прозорості застосування обмежувальних заходів. Тому за підсумками форуму прозвучала пропозиція звернутися до регулятора та РНБО України задля обговорення проблемних питань", - зазначають у РНБО.

У червні профільні бізнес-асоціації Телас, ІнАУ, УСПП звернулися до Національного координаційного центру кібербезпеки при Раді національної безпеки і оборони України з проханням розглянути технічні механізми взаємодії. Під час обговорення та дискусії стало зрозуміло, що потрібно вирішувати не лише технічні питання. Тому після зустрічі 1 липня учасники запропонували створити майданчик для обміну думок та напрацювання конкретних рішень із захисту інформаційного простору держави. Таким майданчиком стала новостворена робоча група при РНБО України.

Читайте також: РНБО вже ввела обмеження проти 100 українців, які перебувають під санкціями США

До її складу (понад 30 учасників) увійшли всі провідні вітчизняні оператори електронних комунікацій, інтернет-провайдери, профільні громадські організації: Інтернет асоціація України, Українська асоціація операторів зв’язку «Телас», Український союз промисловців і підприємців, ТОВ «ДАБЛ Ю НЕТ ЮКРЕЙН», ПрАТ «ВФ Україна», ПрАТ «ДАТАГРУП», ТОВ «Воля-Кабель», АТ «Укртелеком», ПрАТ «Київстар», ТОВ «Лайфселл» та інші. З боку держави в робочій групі взяли участь представники Апарату РНБО, Служби безпеки, НКРЗІ, Держспецзв‘язку, Держтелерадіо, Міністерства культури та інформаційної політики та Міністерства цифрової трансформації.

"Від самого початку засідання робочої групи усі учасники визнали ідею створення реєстру заборонених ресурсів застарілою та невиправданою. Світовий досвід свідчить про необхідність запровадження більш сучасних підходів, які не дозволять користуватися інструментом «чорних списків» в нецільовий спосіб. Хоча звучали і абсолютно неприйнятні пропозиції використання інтернету тільки за «білими списками», - зауважили у РНБО.

Основний фокус учасники вирішили зосередити на виробленні механізмів та алгоритмів дій для операторів телекомунікацій із виконання закону про санкції та захисту вітчизняного інформаційного простору. В такий спосіб мають бути створені прозорі правила гри для всіх учасників ринку, а держава забезпечить інтереси громадян із протидії інформаційним загрозам.

Читайте також: РНБО вивчить структуру власності телеканалу «Інтер» та вирішить його подальшу долю

Учасники запропонували зробити це в рамках невеликої підгрупи технічних фахівців, які мають напрацювати пропозиції до проєкту документу з описом механізмів обмеження доступу до заборонених інформаційних ресурсів, для подальшого вивчення та узгодження усіма учасниками робочої групи.

"Напрацювання робочої групи буде використано для внесення відповідних нормативних змін. При цьому буде враховано досвід демократичних країн світу, де існують та реалізовані такі механізми, які не обмежують права та свободи громадян, проте забезпечують високий рівень захисту від гібридних загроз", - наголосили в РНБО.

Як повідомляв Укрінформ, у червні фахівці Ситуаційного центру забезпечення кібербезпеки СБУ припинили та нейтралізували 76 кібератак на інформаційні системи органів державної влади.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-