Україна ініціювала в ООН засідання з питань протидії дезінформації

Україна ініціювала в ООН засідання з питань протидії дезінформації

Укрінформ
Україна ініціювала в ООН засідання високого рівня з питань протидії дезінформації.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство закордонних справ.

7 липня Україна разом із ЄС, США, Литвою, Коста-Рікою, Республікою Корея та Ганою, а також за участі Департаменту глобальних комунікацій Секретаріату ООН провели у штаб-квартирі ООН онлайн-захід високого рівня на тему "Перевірка фактів як глобальна практика з протидії дезінформації та неправдивим відомостям". Україна ініціювала цей захід у рамках просування в ООН теми протидії поширенню дезінформації та недостовірної інформації як одній з найбільших глобальних загроз людству.

"Україна має унікальний досвід у виявленні, аналізі та спростуванні дезінформації, набутий у рамках боротьби з гібридною агресією з боку Росії. Цей досвід Україна активно поширює та пропонує партнерам в ООН у рамках дискусії про розбудову спільних глобальних підходів з протидії загрозам в інформаційній сфері", - йдеться у повідомленні.

Як зазначила перший заступник міністра закордонних справ України Еміне Джапарова на відкритті заходу, пандемія COVID-19 змусила ООН та держави-члени активізувати зусилля на боротьбі з дезінформацією, однак деструктивний вплив останньої є значно ширшим.

Читайте також: Зеленський назвав наступний крок у протидії дезінформації

"Дезінформація підживлює конфлікти, підриває національну безпеку, функціонування демократичних інституцій та процесів, повагу до прав людини, економічний розвиток та захист навколишнього середовища. Саме тому для України є пріоритетним питанням як налагодження партнерства з метою боротьби з дезінформацією на міжнародному рівні, так і вдосконалення своєї діяльності та зміцнення своїх інституційних можливостей на національному рівні, зокрема, за допомогою створення двох абсолютно нових установ - Центру протидії дезінформації та Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки", - зазначають у МЗС.

Такий підхід підтримав заступник міністра закордонних справ Литви Арнольдас Пранцкявічус, який нагадав про деструктивну діяльність РФ в інформаційній сфері, спрямовану як проти України, так і проти інших країн.

Т.в.о. керівника Департаменту ООН з глобальних комунікацій Махер Нассер подякував державам-членам ООН за активне залучення до інформаційної кампанії ООН Verified, яка пропагує відповідальний підхід до поширення інформації в соціальних мережах, насамперед щодо пандемії COVID-19 та процесу вакцинації. Сьогоднішній захід є важливим внеском у досягнення цілей з підвищення інформаційної та медійної грамотності.

У ході засідання представники держав-членів ООН мали можливість обговорити з керівником відділу боротьби з недостовірною інформацією компанії Facebook сучасні тренди у протидії поширенню дезінформації та недостовірній інформації з використанням онлайн-платформ. Як зазначив представник США, занепокоєння у цьому зв’язку викликає діяльність як держав, так і недержавних акторів.

Іншим важливим елементом заходу стало представлення найкращих практик перевірки фактів та джерел інформації від представників Європейської служби зовнішньої діяльності та профільних експертних організацій з України, Литви та Республіки Корея.

Українська ініціатива стала важливим змістовним елементом підготовки ООН до Глобального тижня медійної та інформаційної грамотності, який вперше відзначатиметься на рівні ООН у жовтні цього року.

Читайте також: Україна ініціювала в ООН спільну заяву про вплив дезінформації на права людини

Резолюція ГА ООН про відзначення такого тижня була ухвалена у березні цього року і за ініціативою України до її тексту були включені положення, що чітко вказують на необхідність спрямування національних політик, планів дій та стратегій з підвищення медійної та інформаційної грамотності на покращення обізнаності, спроможності до попередження, а також стійкості стосовно дезінформації та недостовірної інформації.

Як повідомляв Укрінформ, 7 липня міністри закордонних справ України, Литви і Польщі Дмитро Кулеба, Габріелюс Ландсбергіс та Збіґнєв Рау ухвалили План спільних дій з протидії дезінформації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-