Зеленський назвав Конституцію юридичним щитом та бронею українців

Зеленський назвав Конституцію юридичним щитом та бронею українців

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський вважає ухвалення Конституції України 1996-го року останнім акордом у симфонії державотворення, яка є Біблією правничих заповідей для всіх українців та юридичним щитом і бронею для прав та свобод людини і громадянина, а також візитною карткою держави й нації.

Про це він заявив під час виступу на урочистому засіданні Верховної Ради, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ухвалення Конституції називають останнім акордом у симфонії державотворення. Біблією правничих заповідей для всіх українців. Юридичним щитом і бронею для прав і свобод людини і громадянина. Візитною карткою держави і нації, що на найвищому законодавчому рівні відповідає на питання: хто ми? Звідки ми? Чого прагнемо? Як хочемо жити? І куди хочемо дійти?», - зазначив Зеленський.

Водночас він підкреслив, що найкращу оцінку Конституції дає сама Конституція, адже перше слово, яким починається її перша стаття – «Україна» і, за словами Президента, «цим усе сказано». При цьому він нагадав, що друга стаття починається словом «суверенітет», третя - словом «людина», і «цим сказано ще більше».

Читайте також: Три копії Конституції Пилипа Орлика вже в Україні, до 24 серпня привезуть оригінал – Зеленський

«У порівнянні з віковими конституціями багатьох держав наш Основний закон є дуже молодим або навіть юним. Але речі, про які я сказав вище, а також оцінка міжнародної спільноти, яка назвала нашу Конституцію однією з найбільш демократичних, її людиноцентричність, третина статей, присвячена правам і свободам людини і громадянина – усе це каже про те, що наша дійсно молода Конституція водночас зріла і мудра», - наголосив Зеленський.

Він відзначив, що це абсолютно логічно, адже 25 років - це тільки новітній період українського Основного закону, якому передують багатовікові традиції конституційного процесу України.

Так, глава держави нагадав, що до таких традицій належить понад тисяча років Руській Правді, 367 років Березневим статтям Богдана Хмельницького, більш ніж столітня Конституція УНР і Конституція Пилипа Орлика.

Читайте також: Зеленський вніс до Ради законопроєкт про великий Державний Герб України

Президент подякував депутатам ВР 2-го скликання, які, за його словами, попри політичні протистояння, 15 різних проєктів Конституції, шість тисяч поправок перед другим читанням і безперервне засідання більше 24-х годин, знайшли в собі сили і досягли єдності, щоб ухвалити довгоочікувану Конституцію України.

«Щоб остаточно усвідомити її значення, просто на мить, уявіть, що у 96-ому році цього не сталося. І ми досі живемо за радянською конституцією. Називаємось Українською СРСР, маємо умовну свободу слова, думки, пересування, віросповідання, політичного вибору, права приватної власності, можливості займатись бізнесом і ще багато чого», - додав Зеленський.

В Україні 28 червня відзначається День Конституції. Цього дня 1996 року о 9 годині 18 хвилин, після майже доби безперервної роботи, Верховна Рада ухвалила і ввела в дію Конституцію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-