Без транзиту газу через Україну підвищиться ризик повномасштабної агресії РФ - Вітренко

Без транзиту газу через Україну підвищиться ризик повномасштабної агресії РФ - Вітренко

Укрінформ
У разі введення в експлуатацію «Північного потоку-2», який спричинить зупинку або скорочення транзиту газу через Україну, підвищується ризик повномасштабної військової агресії з боку Росії.

Як передає Укрінформ, про це розповів голова правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко в ефірі програми на каналі «1+1».

«Північний потік-2» — це не тільки втрата грошей для України. Економічні втрати України є важливими для наших західних партнерів, але ми маємо також казати, що є навіть більш важливі фактори, які свідчать про те, що «Північний потік-2» має бути зупинено. Це — безпековий фактор, оскільки без транзиту газу через Україну підвищується ризик повномасштабної військової агресії з боку Росії. І це буде загрозою не тільки для України, але й для всієї Європи», - сказав він.

За словами Вітренка, будівництво «Північного потоку-2» вже стало символом корупції та зумовлене зовсім не законами вільного ринку, а геополітичними амбіціями Кремля.

Керівник Нафтогазу вважає, що ЄС та США повинні впровадити дієві санкції проти «Північного потоку-2», зокрема, в частині сертифікації цього газопроводу, та усунення зловживань ПАТ «Газпром» на європейському ринку газу.

«Північний потік-2», на жаль, як і багато інших дій Російської Федерації, порушує, наприклад, антимонопольне законодавство Європи. Цей газ постачається в Європу, і Газпром, (на жаль, для всіх у світі, але це факт), зловживає своїм домінуючим становищем на європейському ринку. І коли окремі європейські політики не помічають цього, закривають на це очі, а потім займають високооплачувані позиції в Газпромі», - підсумував Вітренко.

Читайте також: НАЗК не виявило конфлікту інтересів під час призначення Вітренка у Нафтогаз

Як повідомлялось, у травні адміністрація США запровадила санкції проти чотирьох організацій і 13 суден із Росії, які беруть участь у проєкті Nord Stream 2. Водночас у Держдепартаменті зауважили, що не вводитимуть обмеження проти Nord Stream 2 AG, її корпоративних співробітників, а також її гендиректора Маттіаса Варніга, мотивувавши це «інтересами національної безпеки» США.

Президент Володимир Зеленський розглядає «Північний потік – 2» як політичну зброю проти України та побоюється, що з його запуском питання війни на сході України відійде на другий план.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-