Окружний адмінсуд Києва зупинив дію припису НАЗК на ім’я Шмигаля

Окружний адмінсуд Києва зупинив дію припису НАЗК на ім’я Шмигаля

Укрінформ
Окружний адміністративний суд міста Києва зупинив дію припису Національного агентства з питань запобігання корупції на ім’я Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба суду.

«Окружний адміністративний суд міста Києва розглянув заяву про забезпечення позову, що надійшла 17 червня до ОАСК від Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля щодо зупинення дії припису, який був винесений йому НАЗК. Суд ухвалив – заяву про забезпечення адміністративного позову – задовольнити, а саме: зупинити дію припису НАЗК до набрання законної сили рішення у справі за позовом Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля до Нацагентства», - ідеться в повідомленні.

Як зазначається, суд дійшов висновку про обґрунтованість поданої заяви про забезпечення позову та наявність підстав та необхідність вжиття заходів її забезпечення.

В ОАСК наголосили, що вжиття заходів забезпечення позову не є вирішенням публічно-правового спору по суті.

«Наразі вжиття заходів забезпечення позову суд вважає вимушеним заходом, оскільки їх невжиття призведе до негативних наслідків, для відновлення яких необхідно буде докласти значних зусиль та витрат», - ідеться в повідомленні.

Зазначається, що ОАСК відкрив провадження у справі за позовом Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля до Національного агентства з питань запобігання корупції щодо скасування припису, який був винесений йому НАЗК. Розгляд справи здійснюватиметься за правилами спрощеного позовного провадження в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін. Судове засідання призначене на 29 червня.

"Окружний адміністративний суд Києва забезпечив розгляд клопотання про забезпечення позову в рекордні строки — менш ніж за два дні. Така швидкість є безпрецедентною для українського правосуддя. Особливо зважаючи на те, що станом кінець 2020 року в судах накопичилося понад 3 тисячі справ щодо корупціонерів, які не були розглянуті", — прокоментував рішення голова НАЗК Олександр Новіков.

У НАЗК підкреслили, що це ще раз доводить необхідність завершення судової реформи. В агентстві також зауважили, що застосування судом "таких заходів забезпечення, які за змістом є ухваленням рішення без розгляду справи по суті", не відповідає меті правового застосування забезпечення позову.

Як повідомлялося, 16 червня в ОАСК повідомили, що Прем’єр-міністр Денис Шмигаль звернувся до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом, яким просить скасувати припис, винесений йому Національним агентством з питань запобігання корупції, від 14 червня 2021 року.

Читайте також: НАЗК не виявило конфлікту інтересів під час призначення Вітренка у Нафтогаз

14 червня голова НАЗК Олександр Новіков вніс Кабінету Міністрів припис про усунення порушень ст. 26 Закону України "Про запобігання корупції", у якому вимагається скасувати як незаконні пункти 8 та 9 розпорядження уряду № 370-р, згідно з якими обрано та призначено Юрія Вітренка головою правління НАК "Нафтогаз України" і підписано з ним контракт, а також порушити питання щодо припинення строку дії контракту з головою правління НАК як незаконного.

Вітренко заявив, що буде оскаржувати припис НАЗК у судовому порядку як незаконний та упереджений.

Міністр юстиції Денис Малюська, коментуючи припис НАЗК, зауважив, що на момент ухвалення розпорядження про призначення Вітренка Кабмін виконував повноваження не лише загальних зборів акціонерів НАК "Нафтогаз України", а й наглядової ради.

Кабінет Міністрів 28 квітня звільнив Андрія Коболєва з посади голови правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", призначивши натомість Юрія Вітренка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-