Адміністрація Байдена почне переносити акцент на зовнішню політику - експерт

Адміністрація Байдена почне переносити акцент на зовнішню політику - експерт

Укрінформ
У перші п'ять місяців своєї каденції на посту президента США Джо Байден був сконцентрований на проблемах всередині країни, тому що йому та його команді потрібно було детально в них розібратися. Тепер же адміністрація Байдена почне переносити акцент й на зовнішню політику.

Як передає Укрінформ, таку думку в ефірі телеканалу "Дом" висловив директор Центру міжнародних досліджень Володимир Дубовик.

"Те, що обіцяв виконати за перші п'ять місяців, він виконав. Дійсно, триває масова вакцинація, і прогрес в цьому дуже великий. Створено багато робочих місць, економіка виходить з важкого становища, Америка потихеньку відкривається — так, дуже обережно, але відкривається, після року з гаком такої важкої епідемії, пандемії", — перерахував Дубовик досягнення внутрішньої політики лідера США.

Читайте також: На Банковій прокоментували зустріч Байдена і Путіна

Пріоритет всередині країни в адміністрації Байдена залишиться. Але крім цього, на думку політолога, Байден і його оточення почнуть переносити акцент вже більше на зовнішню політику.

Як у внутрішньодержавних питаннях, так і на міжнародному рівні Байден намагається діяти за тими пунктами, які він анонсував у передвиборчій програмі.

"Програма дуже проста була у нього — що Америка повертається як лідер на світову арену, припиняється період непередбачуваності й імпульсивності Трампа", — в цілому охарактеризував Дубовик.

Також серед цілей — повернення до американських цінностей стосовно поваги до міждержавних блоків, альянсів, в яких США бере участь — таких як НАТО, ЄС.

Читайте також: Байден сумнівається у бажанні Китаю з’ясувати походження COVID-19

"До достатньої поваги до Європейського Союзу, в якому Трамп бачив тільки суперника, економічного опонента. Тепер Байден каже, що все-таки там наші друзі, там наші традиційні союзники, які живуть за тими ж принципами та нормами, що й ми. Швидше, нам потрібно бачити в них союзників, хоча, звичайно, якісь торгові суперечки можуть виникати", — уточнив політолог.

Крім цього, США при Байдені повертається до активної ролі у сфері боротьби за збереження навколишнього середовища, протистояння кліматичним змінам.

"Плюс спроба повернення до певної ролі стосовно країн, одна з яких — Північна Корея — вже має ядерну програму, а інша тільки думає про створення ядерної зброї — Іран. З Китаєм — один із найскладніших і найважливіших напрямів для Байдена, в якому він обіцяв, що буде якась суміш діалогу, співпраці в низці сфер, але й із протистоянням Китаю теж", — додав Дубовик.

Читайте також: Байден: Якщо Навальний помре у в’язниці, наслідки для Росії будуть руйнівними

Звичайно, змінюється і ставлення до пострадянських країн, зокрема до України та Росії. США активно підтримуватимуть Україну. При цьому Байден не приховує невдоволення агресивною поведінкою РФ стосовно України й втручанням у політику інших країн.

"У межах своїх обіцянок він і діє на цих двох важливих для нас напрямах: власне, один — український, а інший — російський. Він намагається не відходити від тієї програми, тих обіцянок, які звучали торік під час виборчої кампанії. Минуло всього кілька місяців його президентства, і ми вже бачимо, що є вже певна лінія і позиція", — сказав Дубовик.

Він додав, що адміністрація президента США Джо Байдена більш професійна, організована та відкрита, ніж попередня адміністрація Дональда Трампа. Це пояснюється відмінностями самих двох президентів.

Читайте також: США й Росія ініціюють діалог в питаннях стратегічної стабільності

Як повідомляв Укрінформ, у середу відбулася перша зустріч президентів США Джо Байдена й Росії Володимира Путіна, яка пройшла в Женеві за ініціативи глави Білого дому.

Байден підтвердив, що під час зустрічі з російським лідером Володимиром Путіним у Женеві було обговорене українське питання, і Сполучені Штати заявили про непохитну підтримку України на тлі агресії РФ.

Під час пресконференції Байден наголосив, що Штати мають «істотні» спроможності у кіберсфері та легко застосують їх у разі нових атак на інфраструктуру США.

Загалом американський лідер зазначив, що «зробив те, для чого прийшов».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-