МЗС ФРН «здивував» бойкот послом Мельником виставки в Німецько-російському музеї

МЗС ФРН «здивував» бойкот послом Мельником виставки в Німецько-російському музеї

Укрінформ
У МЗС Німеччини заявили, що хочуть уникнути політизації теми нападу Третього рейху на Радянський Союз, 80-та річниця якого відзначається найближчими днями, і «не розуміють» вимог України привернути більшу увагу до українських жертв.

Про це, як повідомляє кореспондент Укрінформу, сказала офіційна представниця МЗС ФРН Марія Адебар на брифінгу, коментуючи відмову посла України в ФРН Андрія Мельника взяти участь у церемонії з нагоди 80-річчя нападу нацистської Німеччини на СРСР у Німецько-російському музеї Берлін-Карлгорст.

У німецькому МЗС висловлення посла «взяли до відома та з певним подивом», зазначила Адебар.

Вона зауважила, що МЗС є одним із членів Спонсорської асоціації музею, який носить нинішню назву з 1995 року. Поряд з міністерством до асоціації входять також 17 установ з ФРН, Росії, Білорусі та України (Національний музей історії України). Дипломат також звернула увагу, що перед музеєм представлені прапори чотири зазначених країн. (Варто зазначити, що одним зі спонсорів музею, про що не згадала Адебар, є міністерства закордонних справ і оборони Росії.)

Виставка, яку відкриє 18 червня федеральний президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр, має назву «Масштаби злочину. Радянські військовополонені у Другій світовій війні».

«Це дуже широка назва. Запрошено послів усіх країн-наступниць СРСР, а також (для віртуального вітання) керівників трьох партнерських музеїв із трьох країн», - повідомила Адебар.

За словами речниці МЗС Німеччини, позиція федерального уряду щодо «культури пам’яті» є чіткою: у пам’яті серед жертв націонал-соціалізму не треба виділяти якісь окремі групи; навпаки, для уряду ФРН важливо, щоб була вшанована пам’ять представників усіх народів колишнього Радянського Союзу.

«У культурі пам’яті федерального уряду існує дуже широкий підхід, який спрямований на запобігання «історичній інструменталізації» теми нападу на СРСР, особливо в 80-ту його річницю», - сказала представниця зовнішньополітичного відомства.

Вона зазначила, що Берлін планує підтримку нового музею «Бабин Яр» у Києві. Адебар також згадала нещодавні переговори у Берліні міністрів Дмитра Кулеби та Гайко Мааса, під час яких німецький міністр запевнив гостя у засудженні незаконної анексії Криму Росією та підтримці територіальної цілісності та суверенітету України.

Читайте також: Посол Мельник закликає бойкотувати Росію та підтримати Україну на шляху до НАТО

Як повідомлялося, участь Штайнмаєра у відкритті виставки про радянських військовополонених в Німецько-російському музеї стане фактично основною подією з нагоди 80-річчя нападу вермахту на СРСР 22 червня 1941 року та початку війни на знищення проти Радянського Союзу.

Посол України Андрій Мельник відмовився від участі у заході. В коментарі виданню Tagesspiegel він заявив: той факт, що центральна пам'ятна промова федерального президента відбуватиметься в Німецько-російському музеї, є «образою з точки зору українців». У своєму листі керівництву музею він зазначив, що назва музею «повністю вводить в оману», адже постійно діюча експозиція присвячена війні на знищення між нацистською Німеччиною та Радянським Союзом. «Таким чином, СРСР де-факто прирівнюється до Росії, що є перекрученням історії».

Мельник також розкритикував Росію за претензії на «монополію» на перемогу у Другій світовій війні. «Той факт, що українці зробили важливий внесок у звільнення Європи від нацистського панування і при цьому пролили надзвичайно багато крові, цинічно принижується або навіть заперечується», - заявив Мельник. «Вина німців у нацистських злочинах досі розглядається лише по відношенню до Росії та росіян. Інші нації, такі як українці, які постраждали серйозно, а також Білорусь та країни Балтії, просто ігноруються», - зауважив посол.

У пресслужбі Штайнмаєра запевнили, що «жодна група жертв не ігнорується» і висловили занепокоєння тим, щоб пам'ять про звірства німецької війни на винищення не призвела «до нових поділів та національних суперечностей». Там також «шкодують, що український посол не буде представлений».

Минулого року в травні Мельник відхилив запрошення мера Берліна Міхаеля Мюллера вшанувати пам’ять жертв війни покладанням вінків разом з російським послом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-