Україна вимагає від Білорусі пояснень, чи допитували Протасевича посланці «ЛНР»

Україна вимагає від Білорусі пояснень, чи допитували Протасевича посланці «ЛНР»

Укрінформ
Посольство України в Мінську звернулося за офіційними поясненнями до влади Білорусі щодо повідомлення луганських бойовиків про "слідчі дії" із затриманим редактором Телеграм-каналу "Білорусь головного мозку" та колишнім редактором Телеграм-каналу Nexta Романом Протасевичем.

Про це у коментарі Укрінформу повідомив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко.

"Ніякої "генпрокуратури ЛНР" не може бути за визначенням. Фактичний контроль на тимчасово окупованих територіях в Луганській області здійснює окупаційна адміністрація Російської Федерації. Повідомлення про проведення "слідчих дій" в Білорусі слід розглядати в контексті намагань РФ надати підпорядкованим їй незаконним угрупованням хоч якоїсь псевдосуб’єктності... На доручення міністра закордонних справ Дмитра Кулеби Посольство України в Мінську звернулося до білоруської влади надати офіційні пояснення", - сказав він.

Ніколенко наголосив, що повідомлення про проведення "слідчих дій" лише підтверджує, що операцію із примусовою посадкою літака Ryanair та затриманням Романа Протасевича розіграно за російським сценарієм.

Читайте також: Доповідачі ООН висловили обурення імовірними тортурами над Протасевичем

"Росія не втрачає шансу позбавити Білорусь суверенітету та максимально її затягнути в свій геополітичний порядок денний. Таке зближення, безумовно, посилює ризики для України", - сказав речник МЗС.

Він також зауважив, що таке зближення Росії та Білорусі буде враховане під час ухвалення Україною подальших рішень із захисту інтересів національної безпеки.

Читайте також: Експерти назвали інтерв'ю Протасевича результатом залякування і насильства

Як повідомлялося, самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко після зустрічі у Сочі з російським президентом Володимиром Путіним запросив представників так званої ЛНР "поставити питання" Роману Протасевичу.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 4 червня заявив, що Лукашенку «буде боляче» у разі допуску в країну представників так званої ЛНР для допиту опозиціонера Романа Протасевича.

16 червня в ЛНР заявили, що " Генеральна прокуратура ЛНР" провела "слідчі дії" з Протасевичем.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-