Десятеро депутатів від «Голосу» висловили недовіру керівнику фракції

Десятеро депутатів від «Голосу» висловили недовіру керівнику фракції

Фото
Укрінформ
Десять членів фракції партії "Голос" у Верховній Раді висловили недовіру керівнику фракції Ярославу Железняку і оголосили про створення окремого міжфракційного об'єднання "Справедливість".

Про це заявила народний депутат Олександра Устінова з трибуни парламенту, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Учора керівництво нашої партії та фракції фактично перетнуло червону лінію і зрадило інтереси виборців і українців. Вони голосували за русифікацію, коли обіцяли захищати українську мову та культуру. Тому ми, десять народних депутатів, а це половина парламентської фракції "Голос", хочемо заявити про створення окремого об'єднання "Справедливість". Ми змушені констатувати, що фракція "Голос" вже п'ять місяців як не існує у Верховній Раді, а її керівництво не представляє інтересів навіть половини партійців і депутатів Верховної Ради. Більшість керівництва зрадила цінності, які ми декларували на виборах", - сказала Устінова.

За її словами, десятеро членів фракції об'єдналися в групу "Справедливість", щоб "і надалі відстоювати інтереси українців, а не керівництва партії, фракції чи окремих олігархів".

Вона додала, що керівництво партії та фракції "діє у власних інтересах і ув'язло в кулуарних договорняках".

Група депутатів оголосила недовіру керівнику фракції "Голос" Ярославу Железняку, який вже понад три місяці не скликає засідання фракції.

"Ми ініціюємо виключення Кіри Рудик (голова партії "Голос" - ред.), яка прогулює 60% засідань", - заявила Устінова.

Депутат також зазначила: "Ми вважаємо неприпустимим підтримку нашою партією дерибанів столичної землі, за що зараз змушують голосувати депутатів Київради від "Голосу". Вони крадуть парки, вони крадуть дитячі і спортивні майданчики замість того, щоб захищати їх від забудовників".

Вона підкреслила, що десять депутатів вважають неприпустимим реєстрацію фракцією "Голос" законопроєкту, який пропонує позбавити НАЗК можливості перевіряти партійні фінанси. "Тому що були питання до того, куди витрачаються фінанси керівництвом нашої партії, куди йде державне фінансування понад 70 млн щороку", - зауважила Устінова.

Як повідомили Укрінформу в пресслужбі Олександри Устінової, у нове об'єднання ввійдуть Соломія Бобровська, Галина Васильченко, Юлія Клименко, Роман Лозинський, Наталя Піпа, Ольга Стефанишина, Олександра Устінова, Володимир Цабаль, Андрій Шараськін, Ярослав Юрчишин.

У пресслужбі фракції "Голосу" Укрінформу уточнили, що ці депутати залишаються у складі фракції.

Як повідомляв Укрінформ, 7 червня цього року телеведучий та шоумен Сергій Притула оголосив про вихід із партії "Голос" через непорозуміння із керівництвом політсили.

15 червня Верховна Рада ухвалила постанову, яка включає в порядок денний сесії законопроєкт №5554 "Про внесення змін до деяких законів щодо підтримки вітчизняних виробників теле- та кінопродукції в період встановлення карантину у зв’язку із поширенням на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2", який пропонує відтермінувати до кінця карантину норму Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної" про обовязкове дублювання фільмів українською мовою. Постанову підтримали п'ятеро депутатів від "Голосу", які згодом відкликали свої голоси.

Згідно з Регламентом, кількість осіб у депутатській групі не може бути меншою, ніж кількість осіб у найменшій фракції, що сформована протягом першої сесії. Наразі це фракція "Голос", до складу якої входить 20 депутатів.

Водночас вихід народного депутата зі складу фракції партії, за списком якої він був обраний, є підставою для позбавлення його мандату.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-