Фільми українською та «мовні» поправки: Рада взялася за резонансний законопроєкт

Фільми українською та «мовні» поправки: Рада взялася за резонансний законопроєкт

Укрінформ
Верховна Рада почала розгляд у другому читанні законопроєкту "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення незалежності Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення" (№4107).

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Раніше депутати із фракції "Європейська солідарність", а також Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь закликали не допустити внесення до цього законопроєкту поправок, які б скасували норму про обов’язкову українську мову у фільмах із 16 липня цього року.

Комітет ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики планував провести засідання о 16:00 у вівторок, 15 червня, для розгляду поправок до законопроєкту. Однак після того, як парламент почав його розгляд, засідання комітету було скасовано.

Читайте також: Кремінь звернувся до Голови ВР щодо неприпустимості маніпуляцій з мовним законодавством

Усього до другого читання законопроєкту №4107 внесено 539 поправок.

Як повідомляв Укрінформ, мовний омбудсмен Кремінь звернувся у вівторок до Голови Верховної Ради Дмитра Разумкова щодо неприпустимості прихованих маніпуляцій з мовним законодавством.

Кремінь 14 червня заявив, що на засіданні Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики окремі народні депутати спробують внести до минулорічного законопроєкту про незалежність Нацради ни з питань телебачення і радіомовлення (№4107) “неконституційні” поправки та повністю скасувати обов’язковість української мови у фільмах із 16 липня цього року. Він застеріг депутатів від мовної контрреволюції.

Того ж дня голова комітету Микита Потураєв повідомив, що засідання не відбулося, а питання про нібито скасування обов’язковості української мови у фільмах не планувалося розглядати. Пізніше він повідомив, що гуманітарний комітет взагалі не планує розглядати "мовні" поправки.

Читайте також: У «Євросолідарності» вбачають у поправках до законопроєкту загрозу для державної мови

Водночас депутати із фракції "Європейська солідарність" заявили, що їм вдалося зірвати засідання комітету у понеділок і захистити українську мову.

У вівторок, 15 червня, ВР внесла до порядку денного сесії законопроєкти №5554 та №5554-1, що передбачають відтермінування норми про українську мову в теле- та кіновиробництві на час карантину.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-