Олігархів визначатимуть за чотирма критеріями - депутатка

Олігархів визначатимуть за чотирма критеріями - депутатка

Укрінформ
У законі про олігархів, який Верховна Рада збирається незабаром розглянути, передбачено чотири основні критерії, за якими визначатимуть належність громадян до цієї категорії.

Про це розповіла народна депутатка з фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук у програмі "5 вопросов на злобу дня" телеканалу "Дом", повідомляє Укрінформ.

"Перший критерій - це вплив на політику. Це стосується представників центральних органів влади або виконавчої влади, а також тих, хто фінансує політичні партії. Тому що людина може не бути народним депутатом або причетною до управління державою, але фінансувати певну політичну партію", - зазначила вона.

Другий критерій, за її словами, визначає, чи є особа власником холдингу, телеканалу чи іншого ЗМІ.

Читайте також: Арахамія каже, що представники олігархів є в усіх фракціях Ради

"Третій критерій - монопольне становище на ринку. Якщо у власності є 80% облгазів, це монопольне становище на ринку. Ви можете бути власником цих облгазів, але тоді не намагайтеся провести свою партію в парламент, або не фінансуйте канал для того, щоб своїх депутатів показувати по телебаченню", - додала Кравчук.

І четвертий критерій - вартість активів, якими володіє людина. Їх сума не повинна перевищувати 2,2 млрд грн.

"Якщо збігаються три з чотирьох критеріїв, тоді на РНБО вноситиметься пропозиція внести людини в реєстр олігархів", - пояснила депутатка.

Читайте також: Малюська просить вважати законопроєкт про олігархів українським винаходом

Як повідомляв Укрінформ, Володимир Зеленський 2 червня подав на розгляд Верховної Ради законопроєкт № 5599 "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)".

Положення документа, зокрема передбачають встановлення ознак, за якими особа може бути віднесена до олігархів. Крім цього, законопроєктом передбачається створення Реєстру олігархів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-