Антикорупційна стратегія: голова НАЗК розповів про вади в законодавстві

Антикорупційна стратегія: голова НАЗК розповів про вади в законодавстві

Укрінформ
Ухвалення Антикорупційна стратегії до 2024 року зробить кожен державний орган в Україні антикорупційним, вважає голова НАЗК Олександр Новіков. 

Про це він сказав у коментарі Укрінформу у Нью-Йорку під час візиту делегації України для участі в Спеціальній сесії Генеральної Асамблеї ООН проти корупції, що проходить у штаб-квартирі ООН 2–4 червня.

«Антикорупційна стратегія – це документ не тільки про те, що НАЗК має вживати превентивних заходів запобігання корупції. Її ухвалення зробить кожен орган державної влади в країні антикорупційним за рахунок цілого набору принципів і конкретних кроків», - сказав Новіков.

За його словами, до проєкту, винесеного на друге читання, могли не потрапити «дві новели», які були в підготовленому НАЗК варіанті.

Одна – щодо необхідності створення реєстру банківських рахунків фізичних осіб. Друга - щодо передачі розгляду протоколів про порушення посадовими особами категорії А (міністри, депутати, судді КС), а також кримінальних проваджень за фактами порушень політичними партіями правил фінансування на розгляд Вищого антикорупційного суду. «Ці моменти були виключені на стадії підготовки до другого читання, але сподіваємося, вони залишаться в Антикорупційній стратегії», - зауважив Новіков.

Він пояснив, що за час його керівництва в НАЗК (рік і чотири місяці) два десятки матеріалів було передано до Національної поліції, які стосувалися підробки звітів політичних партій або перерахування отриманих з бюджету коштів за фіктивними угодами фізичним особам-підприємцям. «Жодна з цих справ фактично не розслідувана, - сказав голова НАЗК. – І ми розуміємо, чому... Тож така категорія справ має розслідуватися незалежними антикорупційними органами».

Читайте також: Скасовані вироки і закриті справи: Новіков розповів про наслідки кризи, яку «запустив» КСУ

Вади в законодавстві, зазначив Новіков, також демонструє нещодавнє рішення Голосіївського суду, який закрив провадження у справі про притягнення до адміністративної відповідальності голови Конституційного Суду Олександра Тупицького, звільненого Президентом з посади судді.

«Колишній голова Конституційного Суду був фактично виправданий судом, хоча навіть Венеційська комісія каже, що в нього був конфлікт інтересів, і він очевидний. Тупицький скасував статтю (про притягнення до відповідальності посадовців за недостовірну інформацію в декларації, – ред.), яка передбачає його власну відповідальність. Крім того, за фактом порушення головою КС Тупицьким норм етики мало відбутися засідання етичної комісії КС, і він сам же його скасував», - сказав голова НАЗК.

За його словами, усе це свідчить про необхідність завершення судової реформи. «Нам не треба її починати, відкривати, продовжувати, а просто завершити. Передати політично важливі справи, у тому числі адміністративні, до Вищого антикорупційного суду», - додав він.

Як повідомляв Укрінформ, 5 листопада Верховна Рада ухвалила в першому читанні проєкт закону про засади державної антикорупційної політики на 2020-2024 роки (Антикорупційну стратегію), внесений Кабінетом Міністрів.

Закопроєкт передбачає чотири розділи, перший з яких присвячено концепції формування антикорупційної політики в Україні на майбутні п’ять років. Решта розділів містять опис проблем та очікуваних стратегічних результатів, які слід досягти для їх розв’язання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-