Друга Карабаська війна показала, що немає заморожених конфліктів — посол України в Азербайджані

Друга Карабаська війна показала, що немає заморожених конфліктів — посол України в Азербайджані

Укрінформ
Друга Карабаська війна, що тривала 44 дні з вересня до листопада 2020 року, продемонструвала, що будь-який заморожений збройний конфлікт може активізуватися в будь-який момент.

 Але також вона довела, що незважаючи на тривалу окупацію, країни готові звільняти свої території й через 30 років. 

Про це у програмі "Неофициальный разговор" телеканалу "Дом" заявив посол України в Азербайджані Владислав Каневський.

"Насамперед, мені здається, (Друга Карабаська війна – ред.) навчила тому, що якщо на твоєму боці правда, то твоя мета досяжна. І це, напевно, найголовніше. Для цього потрібно бути терплячим, впевненим і послідовним у своїх діях. Адже ця війна, цей біль, з яким жив Азербайджан дуже багато років, мені здається, загартував і зробив країну сильнішою, впевненішою, а народ — більш згуртованим у відстоюванні суверенітету і територіальної цілісності", — сказав Каневський.

Читайте також: Азербайджан заявив про обстріл своїх позицій з території Вірменії, є поранений

Він наголосив, що "Друга Карабаська війна в сучасний період показала, що немає заморожених конфліктів".

"Їх можна називати по-різному, але усі ось ці конфлікти, що тліють, на жаль, мають властивість спалахувати згодом. І це правильний сигнал для учасників і посередників переговорів (щодо ситуації в Україні, — ред.). І головне, що політико-дипломатична складова переговорного процесу є найважливішою складовою. Але коли до цього додані сильні збройні сили та економіка, думаю, це тільки допомагає в цьому процесі. Постулат і аксіома — суверенітетом не торгують", — продовжив посол.

Він також нагадав, що у квітні цього року в Азербайджан прилетіла українська урядова делегація на чолі з віцепрем'єр-міністром Олексієм Резніковим, яка відвідала звільнені райони.

Читайте також: Вірменія ініціює розміщення спостерігачів на кордоні з Азербайджаном

"Ми були, напевно, першою делегацією такого рівня, яка відвідала звільнені території, зокрема місто Агдам.... Коли ми в'їхали в сам Агдам, ми просто не очікували таке побачити — не було жодної цілої будівлі. Все, що залишилося — це мечеть, і тільки, напевно, тому, що вона використовувалася як такий своєрідний спостережний пункт. І це місто потрібно фактично починати з чистого аркуша", — розповів Каневський.

Посол нагадав, що українська сторона однією з перших рішуче засудила обстріл мирного міста Гянджі, яке перебувало за десятки кілометрів від зони бойових дій.

"І на наступний день (після закінчення бомбардування, — ред.) представники дипломатичного корпусу могли виїхати на місце обстрілу, щоби подивитися, що там відбувається, де ще відчувався запах пороху. Це, дійсно, дуже складні емоції, коли ти чуєш плач, коли ти бачиш ступінь руйнувань, коли ти тримаєш в руках маленьку туфельку на пів долоні, і це все, що залишилося від дитини, це все дуже складно", — поділився Каневський.

Читайте також: Азербайджан взяв у полон шістьох вірменських військових на кордоні

Нагадаємо, в результаті Карабаської війни 1992-1994 років від Азербайджану де-факто відокремився регіон Нагірного Карабаху — самопроголошена республіка досі залишається невизнаною. Згідно з міжнародними нормами Нагорний Карабах — адміністративна територія Азербайджанської Республіки.

Через 26 років — 27 вересня 2020 року — знову активізувалися військові дії на лінії зіткнення. Почалася так звана 44-денна війна або Друга Карабаська війна, під час якої Азербайджану вдалося звільнити частину своїх територій.

Обстріли балістичними ракетами та реактивною артилерією житлових кварталів Гянджі (другого за величиною міста Азербайджанської Республіки) сталися 4, 11 та 17 жовтня 2020 року, загинули 32 мирних жителі, десятки отримали поранення.

Фото: day.az

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-