Стратегія кібербезпеки і потужний телесигнал: РНБО ухвалила «цифрові» рішення

Стратегія кібербезпеки і потужний телесигнал: РНБО ухвалила «цифрові» рішення

Оновлено
Укрінформ
Рада національної безпеки та оборони України на засіданні 14 травня затвердила Стратегію кібербезпеки України на 2021-2025 роки, а також ухвалила рішення про створення загальнонаціональної цифрової багатоканальної телемережі Мультиплекс МХ-7.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це заявив віцепрем'єр-міністр - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров під час брифінгу за підсумками засідання РНБО під головуванням Президента Володимира Зеленського.

Читайте також: Зеленський відкрив Кіберцентр UA30

“Сьогодні два важливих рішення було прийнято, які стосуються нашої діяльності. Це - Стратегія кібербезпеки нашої країни, і тепер у нас є офіційний документ, який нам дозволяє і фінансувати, і здійснювати заходи в цьому напрямку, і покращувати ту ситуацію, в якій ми знаходимось. І другий важливий крок - це рішення про створення і виділення фінансування для побудови Мультиплексу МХ7, який дозволить нам більш якісніше комунікувати з українцями і покращить сигнал”, - зазначив Федоров, додавши що Стратегія кібербезпеки є якісним та актуальним документом.

Крім того, Федоров нагадав, що нині в Україні склалася ситуація, коли мешканці прикордонних областей не мають змоги безкоштовно дивитись українські телеканали. Адже минулого року відбулося кодування супутникового телебачення, а єдиний оператор цифрового мовлення покриває не всю країну. Мешканці прикордонних областей наразі позбавлені цього сигналу, а для того, аби продовжити дивитись українські телеканали, їм необхідно купувати новий тюнер та оформлювати підписку з провайдером.

Читайте також: Зеленський анонсував відкриття університету, де готуватимуть спеціалістів з безпеки

Тож рішення про створення загальнонаціональної цифрової багатоканальної телемережі Мультиплекс МХ-7 вирішить згадані проблеми, наголосив міністр.

Як повідомила Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України за результатами засідання РНБО, завдяки Мультиплекс MX-7 до кінця 2021 року доступ до якісного цифрового мовлення MX-7 буде на 95% підконтрольної території України, навіть у прикордонних регіонах. Державна інфраструктура ефірного цифрового телебачення запрацює у 158 населених пунктах, у тому числі – на прикордонних територіях.

МХ-7 транслюватиме щонайменше 12 каналів. Перш за все державні телекомпанії та Суспільне мовлення. Наповнення мережі визначатиме Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення. Канали будуть незакодовані.

"Мережа MX-7 будується за технологією європейського стандарту ефірного цифрового телебачення другого покоління (DVB-T2). Мовлення здійснюватиметься в смузі частот метрового діапазону 174-230 МГц. Хвилі у цьому діапазоні добре проникають в будівлі і покривають великі території. Для отримання сигналу користувачі потребуватимуть антени, що залишились у багатьох після вимкнення аналогового мовлення, та цифрового тюнера. Доступ до контенту – безкоштовний", - повідомляють у Держспецзв’язку.

Оператором мультиплексу визначений державний Концерн радіомовлення, радіозв'язку та телебачення, що входить до сфери управління Держспецзв’язку.

Як повідомлялось, 26 лютого голова Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації Юрій Щиголь заявив, до кінця 2021 року в Україні планують створити загальнонаціональну цифрову багатоканальну телемережу МХ-7. 

4 березня робоча група при Національному координаційному центрі кібербезпеки Ради національної безпеки і оборони схвалила проєкт Стратегії кібербезпеки України на 2021–2025 роки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-