Україна в ОБСЄ закликала Росію виконати рекомендації за Віденським документом

Україна в ОБСЄ закликала Росію виконати рекомендації за Віденським документом

Укрінформ
Україна закликає Росію виконати надані державами-учасницями ОБСЄ рекомендації відповідно до зобов’язань РФ за Віденським документом.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер, 29 квітня.

"Консультації та спільне засідання Постійної ради та Форуму безпекового співробітництва, скликане 14 квітня у рамках механізму зниження ризиків, чітко продемонстрували високий рівень занепокоєння багатьма делегаціями з приводу небезпечної діяльності Росії. Ми вдячні Шведському головуванню в ОБСЄ за оперативну та професійну організацію цих зустрічей та звітування про їх результати. Ми також дякуємо державам-учасницям за формування конкретних і практичних рекомендацій, які, якщо їх реалізувати, сприятимуть військовій прозорості та регіональній стабільності", - заявив Цимбалюк.

Читайте також: Згода РФ на відкриття баз ОБСЄ у прикордонні буде «лакмусовим папірцем» деескалації - Цимбалюк

За словами українського посла, усі рекомендації заслуговують на увагу.

"При цьому, ряд цих рекомендацій Російська Федерація могла б виконати вже зараз. Зокрема, російська сторона могла б зробити важливі кроки для деескалації ситуації та ведення змістовного діалогу і конструктивних консультацій шляхом надання детального звіту щодо своєї військової діяльності та відмови від розміщення додаткового озброєння та військової техніки біля кордону з Україною", - заявив він.

Читайте також: Україна показала в ОБСЄ грубі порушення перемир’я з боку окупантів

Цимбалюк зазначив, що українська сторона взяла до уваги указ МО РФ щодо відведення військ від кордону з Україною і буде уважно стежити за його виконанням. Втім, як зазначив дипломат, наразі важке озброєння та техніка, як і більшість військовослужбовців ЗС РФ залишаються на місцях, а у Чорному морі продовжують залишатися російські десантні кораблі. За його словами, питання щодо цілей, які ставила Росія своїм масштабним переміщенням військ до кордону з Україною, досі залишається без відповідей.

"Рекомендації, надані під час змістовних обговорень на спільному засіданні Постійної ради та Форуму безпекового співробітництва, можуть послужити основою для деескалації напруженості, спровокованої військовою діяльністю Росії. Більшість з них залишаються у силі та Російська Федерація має їх конструктивно виконувати", - заявив очільник української місії в ОБСЄ.

Як повідомляв Укрінформ, 7 квітня Україна активувала Віденський документ ОБСЄ від 2011 року про заходи зміцнення довіри та безпеки. Він передбачає механізм надання роз’яснень Росією стосовно суттєвого зростання військової присутності ЗС РФ вздовж кордону з Україною та на тимчасово окупованих територіях впродовж останніх днів.

Читайте також: Місія ОБСЄ: Минулої доби на сході України було 365 порушень тиші

14 квітня за запитом України проходило спеціальне спільне засідання директивних органів ОБСЄ – Постійної ради та Форуму безпекового співробітництва – для розгляду питання концентрації російських військ біля кордону. Країни-учасниці висловили занепокоєння військовою діяльністю РФ біля кордону з Україною та закликали Москву до деескалації, давши низку рекомендацій.

Проте Росія відмовляється виконувати свої зобов’язання за Віденським документом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-