Кластери від ФРН і Франції можуть лягти в основу дорожньої карти миру на сході  України - Єрмак

Кластери від ФРН і Франції можуть лягти в основу дорожньої карти миру на сході України - Єрмак

Укрінформ
Запропоновані Німеччиною та Францією кластери можуть лягти в основу дорожньої карти мирного врегулювання конфлікту на окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Про це керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак сказав в інтерв'ю LIGA.net, повідомляє Укрінформ.

«У зв'язку зі складністю переговорів, французька і німецька сторони запропонували таку форму, як кластери. Це логічно розставлені кроки, які починаються від початкових кроків із безпеки, пов'язаних із розмінуванням, розведенням, відведенням важкого озброєння, і аж до проведення місцевих виборів. Якщо кластери приймаються сторонами, то з додаванням дат і термінів це може перетворитися в дорожню карту», - сказав Єрмак.

За його словами, запропоновані Німеччиною і Францією кластери й пошук сторонами різних підходів свідчить про бажання рухатися вперед. «Звичайно, мені б хотілося, щоб якісь речі просувалися активніше, і у нас закінчилася війна. Але переговори, до яких ми приєдналися два роки тому, вже були заведені в глухий кут», - додав керівник ОП.

Читайте також: Кравчук: Заяви Москви про захист російськомовних людей - глибока фальш

Єрмак переконаний, що Президент Зеленський і люди, які беруть участь у переговорах, мають велику перевагу перед тими, хто займався цим до них. «Ми щиро хочемо домогтися миру, повернути наші землі і людей. Ми не пов'язані ніякими бізнес-відносинами і зобов'язаннями. У нас чисті помисли й бажання. У нас немає нічого вище, ніж інтереси нашої держави. І в цьому сила нашої позиції», - сказав він.

Керівник президентського офісу, відповідаючи на запитання журналістів, припустив причину стягування Росією військ на кордоні України: «Я вважаю, що це демонстрація сили, спроба вплинути на політичні рішення».

Читайте також: Посол де Понсен: Париж і Берлін при розробці «кластерів» враховують «червоні лінії України»

Як повідомляв Укрінформ, останнім часом збройні сили Російської Федерації здійснювали нарощування військ поблизу державного кордону України на півночі, на сході та на півдні, а також в окупованому Криму. Крім того, збільшилася кількість випадків порушення перемир'я на сході України з боку збройних формувань РФ, є втрати серед бійців ЗСУ.

10 квітня міністр оборони України Андрій Таран заявив, що справжніми цілями нарощування Росією військової присутності поблизу кордонів України можуть бути посилення тиску на Україну з метою примусу до поступок у переговорному процесі й демонстрація готовності до застосування збройної сили.

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу 22 квітня доручив генеральному штабу РФ і командувачам військами повернути до місць постійної дислокації війська, перекинуті останнім часом до кордонів України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-