Українські дипломати у ФРН у річницю зустрічі на Ельбі вшанували пам’ять визволителів Європи

Українські дипломати у ФРН у річницю зустрічі на Ельбі вшанували пам’ять визволителів Європи

Фото
Укрінформ
Дипломати посольства України у ФРН у неділю поклали вінки до пам’ятника визволителям Європи з нагоди 76-річчя зустрічі на Ельбі.

Про акцію розповів кореспондентові Укрінформу посол Андрій Мельник.

Дипломат нагадав, що 25 квітня 1945 року під саксонським містечком Торгау відбулася легендарна зустріч на Ельбі. У цей день авангард 58-ої гвардійської дивізії Першого українського фронту Радянської армії об‘єднався з передовими патрульними загонами 1-ї Армії США.

«Саме українці становили левову частку військ, які визволяли німецьку землю від націонал-соціалістичної диктатури. Тож дуже символічно, що саме українець - лейтенант Олександр Сільвашко - першим потиснув руку американцю Вільяму Робертсону на напізруйнованому мосту через Ельбу», - підкреслив Мельник.

Читайте також: Українські дипломати вшанували пам'ять загиблих при звільненні Австрії від нацистів

За його словами, вінок до меморіалу в Торгау поклав військово-морський аташе Посольства України у ФРН Андрій Доценко разом із мером міста Роміною Барт, депутатом Бундестагу від Саксонії Маріаном Вендтом, численними представниками громадськості.

«В такий спосіб ми не лише щороку вшановуємо світлу пам‘ять понад 6 мільйонів українців, які мужньо воювали в лавах Червоної армії. Це також чіткий сигнал Москві, що Україна ніколи і нікому не дозволить монополізувати Велику Перемогу над Третім рейхом», - заявив посол.

А 23 квітня, у 76-ту річницю визволення табору військовополонених у Цайтгайні, що у федеральній землі Саксонія, військовий аташе Посольства України у ФРН полковник Максим Гавріков взяв участь у церемонії вшанування пам’яті загиблих та ув’язнених.

Під час Другої світової війни тут загинуло близько 25 тисяч радянських військовополонених.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-