Членство України та Грузії в Євросоюзі й НАТО є питанням часу – Кулеба

Членство України та Грузії в Євросоюзі й НАТО є питанням часу – Кулеба

Укрінформ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба переконаний в тому, що членство України та Грузії в ЄС і НАТО є питанням часу.

Про це він сказав на переговорах з міністром закордонних справ Грузії Давідом Залкаліані, повідомляє Укрінформ із посиланням на сайт МЗС.

«Членство України та Грузії в Європейському Союзі та НАТО — лише питання часу», — заявив глава української дипломатії.

Сторони домовилися про подальшу співпрацю та координацію дій задля наближення України і Грузії до вступу в ЄС і НАТО, зокрема отримання Плану дій щодо членства в Альянсі.

Співрозмовники обговорили безпекову ситуацію в регіоні, нарощування військової присутності Росії поблизу кордонів з Україною і на тимчасово окупованих територіях Донбасу і Криму. Сторони приділили особливу увагу зміцненню безпеки у регіоні Чорного моря, зокрема поглибленню взаємодії військово-морських сил України та Грузії із чорноморськими державами-членами НАТО.

Читайте також: Країни Східного флангу НАТО підтримують Україну та її євроатлантичні прагнення - Кулеба

Глави української та грузинської дипломатії рішуче засудили численні порушення Росією міжнародного права, зокрема блокування Керченської протоки, тривалу окупацію українських та грузинських територій, бордеризацію в Грузії та небажання РФ підтвердити відданість режиму припинення вогню на сході України.

Читайте також: Путін не відповів Зеленському на запрошення зустрітися на передовій - Кулеба

Грузинський міністр відзначив загрозливу подібність нинішніх дестабілізуючих дій Росії до подій, які передували російсько-грузинській війні 2008 року.

Кулеба і Залкаліані узгодили плани двосторонніх контактів на високому і найвищому рівнях найближчим часом. Зокрема, йшлося про візити до України президента Грузії Саломе Зурабішвілі і міністра закордонних справ Давіда Залкаліані, а також візит до Грузії Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля.

Міністр привітав повернення до України після тривалої перерви посла Грузії за результатами нещодавньої телефонної розмови президентів двох держав.

Читайте також: Кулеба привітав схвалення Штатами законопроєкту про безпекове партнерство з Україною

Грузинський міністр позитивно оцінив ініціативу України Кримська платформа і підтвердив готовність своєї країни брати активну участь в її діяльності.

Кулеба окремо наголосив, що українська сторона приділяє особливу увагу справі затримання в Грузії громадян України Володимира Дяченка і Юрія Хомича, розраховує на її неупереджений судовий розгляд та якнайшвидше звільнення наших громадян.

Фото: сайт МЗС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-