Місія ОБСЄ підтвердила, що на окупованих територіях Сходу діють російські закони

Місія ОБСЄ підтвердила, що на окупованих територіях Сходу діють російські закони

Укрінформ
Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ (СММ ОБСЄ) підтвердила запровадження в окремих районах Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) низки російських норм та законів, що є черговим засвідченням окупації Росією цих українських територій.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час онлайн-засідання Постійної ради ОБСЄ 22 квітня.

Участь у цьому засіданні, поруч з делегаціями 57 країн-учасниць, також взяли спецпредставник діючого голови ОБСЄ в Україні та Тристоронній контактній групі Гайді Грау та голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Халіт Чевік, які представили свої звіти.

Реагуючи на звіт голови СММ, Цимбалюк подякував Місії за те, що попри численні перешкоджання у роботі з боку збройних формувань РФ, вона продовжувала приділяти належну увагу порушенням Росією суверенітету України на окупованих територіях.

«Звіт Місії включає такі кричущі випадки, як нові так звані митні вимоги, запроваджені членами російських збройних формувань у Луганській області з 18 лютого, так звані правила щодо тримання під вартою, запроваджені у Донецькій області, які є дуже схожими на російський закон 1995 р., а також погрози санкцій за так зване обмеження використання російської мови як державної у Луганській області. Російське мито, російські закони та російська мова – це встановлені СММ факти, які підтверджують, що Росія окупувала частини Донецької та Луганської областей України, порушуючи суверенітет України», - заявив Цимбалюк.

Слід зазначити, що фіксація Місією ОБСЄ цих фактів російської окупації в ОРДЛО викликала невдоволення з боку російської місії. Постійний представник РФ при ОБСЄ Олександр Лукашевич, реагуючи на звіт Халіта Чевіка, звинуватив СММ у тому, що вона нібито «відступає від свого мандату» і не повинна «здійснювати аналіз внутрішнього законодавства Російської Федерації».

Читайте також: Україна в ОБСЄ: Росія блокує прогрес на переговорах і вимагає визнання своїх маріонеток

Як відомо, раніше СММ ОБСЄ підтвердила рішення окупаційних адміністрацій у Донецьку та Луганську встановити російську як єдину “офіційну” мову, що передбачає вилучення української мови з навчальних програм з вересня 2020-го року. Також в ОБСЄ підтверджували введення російської валюти в ОРДЛО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-