Перспектива проведення «Норманді» є, однак передумови ще не виконані - посол Франції

Перспектива проведення «Норманді» є, однак передумови ще не виконані - посол Франції

Укрінформ
Франція разом з Німеччиною продовжує докладати зусиль для пошуку шляхів просування в перемовинах у нормандському форматі, однак передумови для проведення саміту ще не виконані.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявив посол Франції в Україні Етьєн де Понсен.

«Ми завжди виступали за проведення саміту в нормандському форматі, ця перспектива фігурує на порядку денному, але необхідно забезпечити змістовні політичні умови для цієї зустрічі», - сказав посол.

Він запевнив, що Франція продовжує докладати зусиль у цьому напрямку і акцентував, що участь канцлера ФРН Ангели Меркель у спілкуванні президентів Франції і України є свідченням пошуку шляхів просування в перемовинах і виходу на нові рішення у нормандському форматі.

Водночас дипломат зауважив, що треба чітко розуміти позицію президента Макрона, яка полягає в тому, що не варто проводити саміт заради саміту, має бути конкретний зміст, який зумовить проведення цієї зустрічі.

«На сьогодні ми констатуємо, що, на жаль, передумови для проведення саміту ще не забезпечені», - зазначив посол.

За його словами, певний перелік висновків Паризького саміту був втілений у життя, зокрема, відбувся обмін утримуваними особами, Україна зі свого боку відкрила нові КПВВ у Золотому і Щасті.

Водночас посол Франції звернув увагу на те, що не були виконані інші заходи, а ще частина, зокрема дотримання режиму припинення вогню, перебувають під загрозою.

«Тобто ми бачимо, що існує поле для роботи, і вона триває, аби виконати необхідну кількість передумов для організації подальших зустрічей. Росія і підтримувані нею сепаратисти мусять виконати свою частину роботи», - резюмував де Понсен.

Читайте також: Посол де Понсен: Париж і Берлін при розробці «кластерів» враховують «червоні лінії України»

Як повідомляв Укрінформ, 19 квітня відбулась відеоконференція політичних радників лідерів країн – учасниць Нормандського формату, учасники якої домовилися узгоджувати кластери з виконання Мінських домовленостей.

Президент Володимир Зеленський під час спілкування зі ЗМІ в Парижі заявив, що вважає можливим новий саміт «Нормандського формату».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-