З початку року враховані 85% рекомендацій НАЗК до проєктів документів

З початку року враховані 85% рекомендацій НАЗК до проєктів документів

Укрінформ
За три місяці 2021 року враховані 85% рекомендацій Національного агентства з питань запобігання корупції до проєктів нормативно-правових актів.

Про це голова НАЗК Олександр Новіков повідомив в інтерв'ю Укрінформу, уточнивши, що антикорупційною експертизою займаються семеро фахівців.

Як сказав Новіков, НАЗК активно співпрацює з громадським сектором, "залучаючи всі їхні актуальні напрацювання. За великим рахунком, антикорупційна експертиза, тобто експертиза законів, що приймаються в державі, стратегічно важливіша за приписи та наступні перевірки. Запобігаючи прийняттю недосконалих чи ризикових законів, ми фактично унеможливлюємо появу порушень, корупційних схем, необхідності викривачу свідчити про певну корупційну схему... Конвенція ООН проти корупції це передбачає, як і Закон України "Про запобігання корупції", стаття 55. До 2020 року, хоча НАЗК існувало вже з 2016 року, а закон – з 2014-го, НАЗК не провело жодної експертизи законодавчих актів".

Читайте також: Голова НАЗК: Нова Антикорупційна стратегія принесе до ₴ 200 мільярдів економії

Голова Нацагентства повідомив, що "85% наших рекомендацій, які ми давали до проєктів нормативно-правових актів, були враховані. Це, зокрема рекомендації до постанов Кабміну про виконання закону про оборонні закупівлі, про забезпечення рівності доступу до надрокористування, у сфері містобудування. Така експертиза унеможливлює корупцію вже на рівні нормативно-правових актів, які призводять потім до корупції. Наприклад, в законі відсутні будь-які критерії при відмові в наданні державою конкретної послуги. Подається перелік документів для включення до реєстру учасників оборонної закупівлі, але не встановлюється, за якими критеріями можна відмовити. Коли немає цього в проєкті відповідного нормативного акта, це й означає корупцію: можна приймати будь-яке рішення на власний розсуд".

Також Новіков повідомив, що в законі про землю виявили 30 корупційних схем, всі їх ідентифікували: "Цим схемам слід поставити нездоланні перешкоди. Водночас, ми публічно підтримуємо прийняття законопроєкту, який слухається у Верховній Раді, та заблокований 3 тисячами правок, тому що цей законопроєкт дійсно мінімізує корупцію. Фактично парламент вже сьогодні реалізовує антикорупційну стратегію цим законопроєктом".

Читайте також: Держфінансування партій має підкріплюватися перевіркою використання коштів - голова НАЗК

За словами голови НАЗК, нова Антикорупційна стратегія передбачає розробку Національним агентством кодексу етики депутатів Верховної Ради та закону про лобіювання. "Виходимо з того, що забезпечити некорумпованість законодавчого процесу можливо, тільки сформувавши ефективне законодавство про лобізм. Відразу після затвердження Антикорупційної стратегії ми сформулюємо бачення, яким воно буде".

На уточнення, що в парламенті вже є проєкти законів про лобізм, Новіков зауважив, що "з точки зору НАЗК як експертів, які мають контролювати потім дотримання цього закону, вони не зможуть забезпечити прозорість процесу лобізму та ефективний контроль за лобістськими організаціями".

Читайте також: У державних установах працюють близько трьох тисяч уповноважених НАЗК

За словами глави НАЗК, ці проєкти "виписані непогано, але не дають відповіді на всі питання, не запроваджують комплексне регулювання проблеми. Щоб уникнути ситуацій, які ми мали минулого року, коли народний депутат за певні правки був затриманий НАБУ, нам потрібен надзвичайно якісний закон про лобізм, що унеможливить такі факти в подальшому".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-