Голова НАЗК сподівається на ухвалення закону про викривачів корупції з правками Президента

Голова НАЗК сподівається на ухвалення закону про викривачів корупції з правками Президента

Укрінформ
Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков сподівається, що Верховна Рада ухвалить закон щодо захисту викривачів корупції з урахуванням правок Президента.

Про це він сказав в інтерв'ю Укрінформу.

Новіков нагадав, що НАЗК пропонував створити портал повідомлень викривачів про корупцію.

За його словами, на порталі анонімно "обираєш питання, яке цікавить, розмір збитків та інше. Вводиш текст, приєднуєш документи і направляєш абсолютно анонімно. Тобі видається секретний код, якщо не хочеш, щоб твоя особа була встановлена. Потім правоохоронний орган розслідує відповідний факт. У разі, якщо він встановлює злочин, направляє справу до суду. Суд виносить вирок. Ти береш цей код, приходиш з ним до правоохоронного органу і отримуєш свої 10 відсотків (винагороди - ред)".

Читайте також: Зеленський ветував закон про єдиний портал для викривачів корупції

Проте, сказав Новіков, Президент Володимир Зеленський застосував до цього закону вето.

За його словами, Президент "наклав вето у зв’язку з тим, що в законі треба було вказати, яким чином управляється інформація реєстру викривачів. Після вето Президента антикорупційний комітет врахував це, переформулював статті закону і синхронізував із законом щодо захисту персональних даних. Сподіваюсь, на позачерговій сесії депутати закон схвалять".

Він також повідомив, що у НАЗК створений Офіс розбудови доброчесності, який "пояснює громадянам важливість підтримки викривачів".

Читайте також: Скасовані вироки і закриті справи: Новіков розповів про наслідки кризи, яку «запустив» КСУ

За словами голови НАЗК, підрозділ "інтегрує антикорупційну освіту в шкільну освіту, у вищу. Плануємо навчати персонал навчальних закладів з точки зору запобігання корупції та донесення важливості запобігання корупції. Крім того, ми вже підготували навчальні курси про викривачів, навчальні курси для декларантів. Вже за перший місяць існування курсу про декларування його пройшло 15 тисяч декларантів".

Читайте також: Голова НАЗК нарікає на неможливість повної перевірки декларацій суддів

Він також додав, що за минулий рік 15 справ вперше в Україні виграні в судах на захист прав викривачів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-