Кремль буде готовий до атаки на Україну за кілька тижнів – Кулеба

Кремль буде готовий до атаки на Україну за кілька тижнів – Кулеба

Укрінформ
Характер військових приготувань Російської Федерації та концентрація російських військ на кордонах з Україною та в окупованому Криму є ознакою того, що Кремль буде готовий атакувати Україну вже за кілька тижнів.

Таке застереження у вівторок під час онлайн-пресконференції для іноземних ЗМІ висловив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Нарощування російських військових сил на кордонах України зараз є навіть більш масивним, ніж у 2014 році. Це означає, що ми не можемо виключати жодного сценарію. Ми не можемо знати напевно, чи вирішить Москва розпочати нову стадію агресії проти України. Але очевидно, що вони будуть готові зробити це вже за кілька тижнів», - наголосив український урядовець.

Він зауважив, що військові приготування РФ мають стратегічний характер, і зараз від дій України та всіх інших країн, які виступають за верховенство права та повагу до суверенітету держав у Європі, залежить, чи вдасться утримати президента РФ Володимира Путіна від подальших агресивних кроків.

Читайте також: Британія працює над стримуванням Росії від подальшої агресії — глава МЗС

Він назвав дві зовнішньополітичні та одну внутрішню причину для подібної поведінки Кремля.

Перша полягає в тому, щоб збільшити тиск на Україну та завершити війну на сході на своїх умовах, без спроб пошуку компромісу.

Другий мотив – продемонструвати усьому демократичному західному світу, що Росія буде робити все, що їй заманеться, і не буде зважати на судження міжнародної спільноти щодо Олексія Навального, що вона зневажатиме санкції за втручання у внутрішні справи третіх країн, за кібернетичні атаки та інші подібні злочини.

Третя причина, за словами українського міністра, - суто внутрішня. Путін та його правляча партія втрачають електоральний рейтинг внаслідок корупції та погіршення якості життя росіян. Саме тому Кремль прагне завдяки воєнній мобілізації згуртувати населення навколо лідера та правлячої партії перед цьогорічними парламентськими виборами.

Він зауважив, що у поточному протистоянні з Росією, яке спровоковано виключно діями Російської Федерації, Україна розраховує, в першу чергу, на власні сили, але очікує на підтримку з боку демократичного світу. Адже якими б дороговартісними не були заходи із запобігання агресії, вони будуть меншими за її зупинення та ліквідацію наслідків.

Читайте також: У ПАРЄ закликають Росію припинити військові провокації біля кордонів України

Як повідомлялося, 19 квітня Кулеба взяв участь у неформальній зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС, які підтвердили непохитну підтримку Євросоюзом суверенітету, незалежності та територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Тим часом Росія продовжує нагромаджувати ударні військові підрозділи поблизу кордонів України, що викликає глибоке занепокоєння в ЄС, в США та в інших демократичних країнах світу.

Водночас в офіційних російських ЗМІ триває широка інформаційна кампанія брехні та провокацій з метою дискредитації України та виправдання військового втручання Росії під приводом «захисту російськомовного населення».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-