У державних установах працюють близько трьох тисяч уповноважених НАЗК

У державних установах працюють близько трьох тисяч уповноважених НАЗК

Укрінформ
В органах влади і на державних підприємствах працюють близько 3 тисяч уповноважених із запобігання корупції.

Про це в інтерв'ю Укрінформу повідомив голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков.

За його словами, усі центральні органи виконавчої влади повинні мати сьогодні антикорупційні програми, "оцінка ефективності антикорупційних програм проводиться під час відповідних перевірок, цього року, приміром, заплановано 21 таку перевірку".

Як зазначив Новіков, у кожному органі влади, зокрема в міністерствах, в обласних адміністраціях, в обласних радах передбачена посада уповноваженого із запобігання корупції. "Більше того, - сказав він, - у державних підприємствах та навіть підприємствах приватних, якщо вони беруть участь в державних закупівлях на суму понад 20 млн грн, є такі уповноважені, це в бізнесі називається compliance".

На них покладено обов'язок з надання методичної допомоги суб’єктам декларування, "щоб всі декларації були подані вчасно та максимально правдивими", повідомив голова НАЗК.

Читайте також: Новіков пояснив, хто потрапляє під повну перевірку декларацій

По-друге, за його словами, уповноважені "врегульовують ситуацію конфлікту інтересів, а це і уникнення підпорядкованості людей з родинними зв’язками, і чесні тендери".

Також вони формують антикорупційну програму і стежать за її виконанням, унеможливлюючи прийняття нормативних документів, що сформують корупційні практики. "Іншими словами, це вкрай важливий інститут з точки зору побудови системи, за якої хабарництво або незаконні угоди з державним сектором будуть неможливі", - наголосив Новіков.

Він повідомив: "НАЗК розробляє типове положення про їх діяльність, як керівник комісії я затверджую його, відтак вони мають перелік функцій, які дають можливість відмоніторити та скасувати незаконний документ чи зняти перешкоди, аби будь-кому з громадян отримати послугу, яку йому не надавали через корупційну складову. Останнє, до речі, вельми важлива функція – розгляд звернень про корупцію, які надходять керівникові. Це допомагає, якщо є корупційні прояви в діяльності тієї чи іншої посадової особи, поновити права тих, кому ці дії зашкодили".

Новіков уточнив, що уповноважені візують усі накази, розпорядчі документи керівника, та підтвердив, що при цьому підпорядковуються тому самому керівнику.

Водночас, зауважив Новіков, уповноважені "можуть бути звільнені лише за згодою Національного агентства з питань запобігання корупції".

Читайте також: Голова НАЗК назвав «ноу-хау» чиновників для приховування доходів

Голова Нацагентства навів як приклад звільнення уповноваженого в Енергоатомі. "Його було звільнено без згоди НАЗК, керівник Енергоатому приховав від нас цей факт. Наказ про звільнення вже скасовано судом, уповноваженого поновлено, а очільника підприємства буде притягнуто до відповідальності. Тим часом НАБУ веде справу за фактами, встановленими уповноваженим, розслідує кримінальне провадження щодо дій службових осіб Енергоатому. Ми ж направили до Кабінету Міністрів проєкт розпорядження про проведення службового розслідування відносно виконуючого обов’язки керівника Енергоатома Петра Котіна, сподіваємося, найближчим часом уряд прийме розпорядження про проведення службового розслідування та відсторонення керівника Енергоатома на час такого розслідування", - повідомив Новіков.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-