Жовква обговорив із радником прем'єра Хорватії безпеку на Сході

Жовква обговорив із радником прем'єра Хорватії безпеку на Сході

Укрінформ
Заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква обговорив зі спеціальним радником прем’єр-міністра Хорватії з питань зовнішньої політики Владіміром Дробняком безпекову ситуацію на сході України в контексті ескалації з боку РФ.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс Президента у Фейсбуці.

Зокрема, зазначається, що ключовою темою онлайн-розмови Жовкви та Дробняка була безпекова ситуація на сході України в контексті продовження ескалації, зокрема істотного збільшення кількості порушень режиму припинення вогню, зростання кількості загиблих та поранених українських військовослужбовців, подальшого нарощування Росією військового контингенту вздовж українсько-російського кордону.

Читайте також: Заступник Єрмака обговорив із послом Швеції ескалацію на Сході

Дробняк наголосив на незмінності твердої підтримки з боку Загреба суверенітету й територіальної цілісності нашої держави. Він також зазначив, що Хорватія, яка має власний складний досвід протидії військовій агресії та безпековим провокаціям, добре розуміє Україну та всіляко підтримує її прагнення забезпечити мирну реінтеграцію тимчасово окупованих територій.

Співрозмовники обговорили співпрацю двох держав у контексті реалізації стратегічного курсу України на європейську та євроатлантичну інтеграцію, зокрема обмінялися думками стосовно доцільності фіксації європейської перспективи України та важливості підтримки цієї ідеї хорватською стороною. Дробняк, який у 2005-2012 роках очолював переговорну групу щодо вступу Хорватії до ЄС, наголосив на готовності ділитися відповідним досвідом з Україною задля успішної реалізації такої амбітної мети.

Крім того зазначається, що Жовква та Дробняк докладно обговорили алгоритм подальшої двосторонньої взаємодії у контексті перспективи отримання Україною Плану дій щодо членства в НАТО. Під час відеоконференції дипломатичні радники скоординували позиції щодо подальшого алгоритму заходів двостороннього діалогу високого рівня.

Читайте також: Проведення «нормандського» саміту не хоче тільки Росія – Жовква

Окрему увагу було приділено крокам обох держав у контексті протидії поширенню COVID-19 та забезпечення вакцинації громадян якісною сертифікованою вакциною. Також співрозмовники констатували спільну налаштованість на пожвавлення туристичних потоків між Україною та Хорватією з урахуванням актуальної епідемічної ситуації та динаміки процесу вакцинації населення.

Як повідомлялося, останнім часом збройні сили Російської Федерації здійснюють нарощування військ поблизу державного кордону України на півночі, сході та півдні, а також в окупованому Криму. Крім того, зросла кількість випадків порушення перемир’я на сході України з боку збройних формувань РФ, є втрати серед бійців ЗСУ.

10 квітня міністр оборони Андрій Таран заявив, що справжніми цілями нарощування Росією військової присутності біля кордонів України можуть бути посилення тиску на Україну з метою примусу до поступок у переговорному процесі й демонстрація готовності до застосування збройної сили.

Фото: president.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-