Доповідь про стан протидії корупції є практичним порадником для кожного органу влади - голова НАЗК

Доповідь про стан протидії корупції є практичним порадником для кожного органу влади - голова НАЗК

Укрінформ
Національна доповідь про стан запобігання і протидії корупції є практичним порадником для кожного органу влади.

Про це голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков заявив в інтерв'ю Укрінформу.

За його словами, в цьому документі, проєкт якого розглянув уряд, "системно, в комплексі оцінюються, узагальнюються всі заходи, які в державі вживаються для запобігання та протидії корупції, в тому числі результати роботи Національної поліції, Державного бюро розслідувань, Вищого антикорупційного суду, всі вироки. Тому, мені здається, цей документ буде цікавий і засобам масової інформації, і громадськості, і просто громадянам, і органам влади. Насамперед ви знайдете тут перелік фактів викриття корупції на всіх рівнях влади з вражаючими масштабами".

Новіков навів як приклад нещодавнє затримання ряду фігурантів з хабарем у 5 мільйонів доларів, який намагалися дати голові Фонду держмайна України. "Здається, це найбільший хабар, який було зафіксовано в Європі минулого року. Він був задокументований, справа ведеться, вже направлена до суду", - сказав голова НАЗК.

Читайте також: Новіков пояснив, хто потрапляє під повну перевірку декларацій

Він також зауважив, що "ми побачили перші результати роботи ВАКС, за справами якого надійшло близько 480 млн грн до держбюджету у вигляді застав. Уперше розпочато перевірки декларацій осіб, що перебувають на посадах, пов’язаних із державною таємницею. Цей факт засвідчує відсутність "імунітету" від перевірки декларантів будь-яких категорій".

Крім того, повідомив Новіков, в документі проаналізовано заходи, які вживаються кожним з міністерств, органами місцевого самоврядування у сфері запобігання корупції. Таким чином, вважає він, для кожного органу влади це "свого роду практичний порадник – уважно вивчивши доповідь, можна інтегрувати успішні практики інших відомств у свою роботу".

Читайте також: Голова НАЗК назвав «ноу-хау» чиновників для приховування доходів

Голова Нацагентства також наголосив, що кожен орган державної влади має бути антикорупційним, і ця доповідь дає відповідь на питання, наскільки кожен орган державної влади і місцевого самоврядування є антикорупційним у своїй щоденній діяльності.

Читайте також: Голова НАЗК пояснив, чому цьогоріч зменшилася кількість декларацій чиновників

"Тому що, коли включається НАБУ, ДБР і затримують когось на хабарі, це фактично означає, що свою первинну роботу не виконав керівник міністерства, центрального органу влади, обласної ради, обласної державної адміністрації. Не зроблена ж первинна робота із запобігання корупції – тоді і виникають кримінальні справи. А для суспільства кожна кримінальна справа – це сотні тисяч, мільйони витрат на відповідні процедури. Тобто, набагато дешевше – запобігати", - пояснив Новіков.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-