Голова НАЗК назвав «ноу-хау» чиновників для приховування доходів

Голова НАЗК назвав «ноу-хау» чиновників для приховування доходів

Укрінформ
Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков назвав «ноу-хау», які застосовують чиновники для уникнення сплати податків та приховування доходів.

В інтерв'ю Укрінформу очільник НАЗК повідомив, що з цього року почали застосовуватись три принципові норми, запроваджені законодавством, які «суттєво зменшують маневр для бажаючих, скажімо так, прибіднитись».

По-перше, за словами Новікова, «це обов’язок декларувати майно, якщо ти користуєшся ним не менше пів року, а саме - понад 183 дні. По-друге, обов’язкове зазначення в декларації статків дітей до 18 років, навіть якщо вони з тобою не проживають. По-третє, обов’язкове декларування криптовалюти, криптоактивів».

На уточнення, що декларант вже не зможе, наприклад, за три дні до Нового року виїхати з країни і заявити, що станом на 31 грудня він майном не користується, тому воно йому не належить, голова НАЗК відповів: «Ми часто стикалися з практикою, коли за вельми небідною публічною особою жодного майна за місцем проживання не зареєстровано. В поясненнях часто так і значилось: 31 грудня був далеко, не працював, питання не до мене. Тепер же виїхати на канікули 30 грудня буде суттєво важче, якщо ви користувались майном чи автопарком останні пів року. Завеликі, погодьтесь, будуть канікули...».

Стосовно дітей до 18 років Новіков уточнив, що «фіктивно розлучитись, оформити майно на «колишню» чи дітей, таким чином приховавши свої статки, в тому числі корупційні, тепер неможливо. Якщо публічний службовець не зазначив дитину і оформлене на неї майно, це є підставою притягнення його до адміністративної або кримінальної відповідальності».

Читайте також: Двох суддів КСУ виправдали у справі про конфлікт інтересів

Відповідаючи на запитання, чи не є криптоактиви лакуною, яка компенсує попередні втрачені можливості, голова НАЗК повідомив, що за результатами аналізу громадськості у підсумку кампанії йдеться про 46 тисяч одиниць криптовалют і 75 млрд грн, задекларованих цього року.

«Чи це лакуна? Ми вважаємо, що криптовалюта – це актив майбутнього. У всіх країнах він використовується, і все, що не заборонено в країні, має бути дозволено: хіба не про це Конституція України? Тож точно ніяк не є порушенням сама наявність криптовалюти. Ризики легалізації певних коштів? Так, вони, безумовно є, але ми будемо прискіпливо перевіряти всі активи, які б «ноу-хау» не застосовувались».

Також Новіков повідомив про максимально тісну співпрацю НАЗК з податковою службою, з кіберполіцією, з Департаментом контррозвідувального захисту безпеки держави в інформаційній сфері Служби безпеки України.

За його словами, «є відповідні програмні продукти, які дозволяють проаналізувати належність того чи іншого криптогаманця конкретній особі. Навіть коли йдеться, приміром, про такі глибоко анонімні валюти як Monero. Свіжий приклад: податкова служба Сполучених Штатів цього року оголосила тендер на створення рішень по відстеженню транзакцій в криптовалютних мережах підвищеної конфіденційності, і його переможець – тандем компаній Integra FEC та Chainalysis забезпечують не лише дані, що ідентифікують користувачів Monero-гаманців, дати та розміри транзакцій в мережі, а й куди складніші інструменти. Наприклад, здатні статистично передбачати імовірність майбутніх транзакцій за участю певних гаманців. Отже, є можливості перевіряти та аналізувати процеси, які відбуваються – ми всі знаємо, що Україна в царині діджиталізації сьогодні аж ніяк не пасе задніх».

Читайте також: Рада має намір спростити подання декларацій - деякі пункти можуть прибрати

Як заявив голова Нацагентства, найголовнішим і найефективнішим заходом запобігання корупції є зростання рівня економічного розвитку, добробуту, «тому ми в НАЗК впевнені, що розвиток ринку цифрових активів принесе користь державі, економіці держави, звісно, за належного врегулювання ринку криптовалют».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-