Вибори у 87-му окрузі: ЦВК готує апеляцію до Верховного Суду

Вибори у 87-му окрузі: ЦВК готує апеляцію до Верховного Суду

Укрінформ
Центрвиборчком готує апеляційну скаргу до Верховного Суду на рішення Шостого апеляційного адміністративного суду щодо невстановлення результатів виборів у окрузі №87.

Про це повідомляє секретаріат ЦВК, передає Укрінформ.

Як зазначається, 17 квітня 2021 року Шостий апеляційний адміністративний суд розглянув справу за позовом до ЦВК однієї з політичних партій, яка висунула свого кандидата в народні депутати в ОВО №87. Позивач просив суд визнати протиправною бездіяльність Комісії щодо невстановлення результатів виборів та невизнання її кандидата обраним народним депутатом на проміжних виборах 28 березня 2021 року. Також партія просила суд зобов’язати Комісію якнайшвидше вчинити ці дії.

Позов партія обґрунтовувала тим, що кінцевий термін для ЦВК встановити результати виборів в одномандатному виборчому окрузі №87 та визнати кандидата у депутати обраним сплив 12 квітня 2021 року.

Повідомляється, що суд не визнав протиправною бездіяльність Комісії в період до 12 квітня та в період з 12 квітня до 15 квітня (дати подання позову). У своєму рішенні він зазначив, що протокол ОВК ОВО №87 про підсумки голосування від 4 квітня 2021 року ЦВК отримала 5 квітня. Разом з тим у період з 4 до 12 квітня тривали судові розгляди у справах, які впливали на встановлення підсумків голосування та результатів виборів у ОВО №87. У цьому зв’язку 12 квітня Комісія зобов’язала ОВК до 17:00 15 квітня скласти уточнений протокол з урахуванням судових рішень, які набрали законної сили та підлягають обов’язковому врахуванню.

Читайте також: Довибори в Раду: ЦВК зобов'язала уточнити протокол про підсумки голосування на Прикарпатті

«На думку суду першої інстанції, Комісія, починаючи з вечора четверга, 15 квітня (день отримання уточненого протоколу), до суботи, 17 квітня (день розгляду позовної заяви судом), не вчинила жодних дій щодо встановлення результатів виборів та визнання обраним народного депутата», - зазначають у ЦВК.

У Центрвиборчкомі нагадують, що 15 квітня отримали від ОВК уточнений протокол та інші матеріали про результати голосування в ОВО №87, після чого Комісія вживала дії, зокрема щодо витребування додаткових документів від ОВК для належного дослідження правильності складення протоколу, опрацьовувалися відповідні матеріали, проводилась нарада з цих питань.

Окрім того, наголошують у ЦВК, на момент прийняття уточненого протоколу вже було відомо про наявність щонайменше двох судових справ щодо складення вказаною окружною комісією уточненого протоколу, які можуть вплинути на повноту та достовірність встановлення результатів волевиявлення. Тому Комісія вважає за необхідне дочекатися остаточних рішень судів.

Читайте також: ЦВК змінила склад окружного виборчкому на Прикарпатті

Як зазначається, станом на 19 квітня Івано-Франківським окружним адміністративним судом вже прийнято рішення щодо трьох справ.

«Завданням Комісії є встановлення дійсних та достовірних результатів виборів, а не формальний підхід до їх встановлення у визначений законом строк. Більше того, Комісія, керуючись метою забезпечити реалізацію і захист виборчих прав громадян України та чесні результати виборів, має враховувати, що відтермінування у прийнятті рішення щодо встановлення результатів виборів з об’єктивних обставин обмежується розумними строками...З огляду на викладене Комісія не може погодитися із рішенням суду в частині визнання протиправною її бездіяльності та готує апеляційну скаргу на зазначене рішення до Верховного Суду», - заявили у ЦВК.

Як повідомляв Укрінформ, 28 березня на Івано-Франківщині відбулися проміжні вибори народного депутата у 87-му виборчому окрузі з центром у Надвірній. Тут балотувались 14 кандидатів.

Читайте також: На 87 окрузі Прикарпаття прийняли уточнений протокол голосування, лідер не змінився - ОПОРА

4 квітня на сайті ЦВК з'явилися дані 100% протоколів ДВК, згідно з якими перемогу на довиборах до ВР у 87-му окрузі здобув кандидат від партії «Слуга народу» Василь Вірастюк.

Поліція порушила 17 кримінальних проваджень стосовно ймовірних порушень під час проміжних виборів в окрузі №87.

5 квітня ЦВК прийняла до подальшого розгляду й опрацювання протокол ОВК про підсумки голосування в одномандатному виборчому окрузі №87, проте 12 квітня зобов’язала уточнити його з урахуванням рішень судів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-