У Раді зареєстрували 12 постанов про скасування закону щодо інституту старост

У Раді зареєстрували 12 постанов про скасування закону щодо інституту старост

Укрінформ
У Верховній Раді зареєстровано 12 постанов про скасування ухваленого закону щодо розвитку інституту старост.

Як передає Укрінформ, про це свідчать дані на сайті парламенту.

Зокрема, постанови про скасування закону зареєстрували представники фракцій «Батьківщина», «Європейська солідарність» та депутатської групи «Довіра».

Текстів постанов наразі не оприлюднено. Однак, раніше депутат від «Батьківщини» Вадим Івченко заявляв, що фракція не підтримує закон, оскільки вважає недосконалим механізм призначення старост, передбачений у цьому документі. Народний депутат роз’яснив, що згідно з цим законом староста призначатиметься та звільнятиметься головою ОТГ. Водночас, за його словами, частішають випадки, коли села об’єднаної громади залишаються без своїх представників у місцевій владі, а це нівелює ідею об’єднання, децентралізації та наближення послуг.

Крім того, народний депутат від фракції «Європейська солідарність» Іванна Климпуш-Цинцадзе, яка є авторкою однієї з постанов, зазначала раніше, що не підтримує закон, оскільки його було ухвалено із порушенням регламенту. Зокрема, за її словами, було підтримано 138-у поправку, яка вносить зміни до закону «Про Конституційний суд» та не має жодного стосунку до інституту старост.

Без розгляду і відхилення зареєстрованих постанов Голова Верховної Ради Дмитро Разумков не може підписати закон і передати його на підпис Президенту.

Читайте також: «Чужий» староста: як децентралізовані селяни лишилися без представництва

Як повідомляв Укрінформ, 15 квітня 2021 року Верховна Рада на позачерговому засіданні ухвалила закон №4535 "Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку інституту старост". Головним завданням прийняття такого документа є удосконалення правового регулювання інституту старост задля подальшого його розвитку.

Згідно з ухваленим документом староста представляє інтереси жителів окремого старостинського округу, здійснює комунікацію між владою та громадою села чи селища. Він організовує різноманітні заходи у своєму окрузі, відстежує проблеми громади та пропонує варіанти їх вирішення.

Закон передбачає, що кандидатуру старости вносять на розгляд сільської, селищної чи міської ради сільський, селищний чи міський голова за результатами громадського обговорення, проведеного у межах відповідного старостинського округу. Старосту призначають на час роботи відповідної ради.

Кандидатура старости відповідного старостинського округу, не підтримана сільською, селищною, міською радою, не може бути повторно внесена для затвердження в цьому окрузі протягом періоду скликання відповідної ради.

Окрім цього, законом також передбачено, що старостинський округ утворюється відповідною сільською, селищною, міською радою у складі одного або декількох населених пунктів (крім адміністративного центру територіальної громади), на території якого (яких) проживають щонайменше 500 жителів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-