Нові санкції США проти Росії: Мова, яку розуміють у Кремлі

Нові санкції США проти Росії: Мова, яку розуміють у Кремлі

Укрінформ
Манера Путіна сприймати дипломатію за слабкість та ще більше тиснути на опонента цього разу не спрацює

Сполучені Штати в четвер запровадили масивний список санкцій проти Росії, з кількома десятками прізвищ та назв організацій. Звісно, їх не можна назвати «санкціями з пекла», але вони все ж створили ефект протверезіння для Кремля та освіжили червоні лінії для путінської кліки, яка вже звикла до відчуття безкарності.

Це також стало попередженням Вашингтона для Москви, що наступні покарання будуть набагато серйознішими. Тим часом пропозиція президента США Путіну провести зустріч у Європі, а також інші кроки Байдена, показали, що він готовий грати складну партію. І правила в цій грі визначатиме саме він, глава Білого дому, з позиції сильнішого. 

Фото: White House
Фото: White House

ТРИ ВАЖЛИВИХ МОМЕНТИ 

«Ми будемо запроваджувати наслідки (для РФ – ред.), коли вважатимемо за потрібне, і ми не будемо стримувати себе у відповіді на їхню поведінку», – заявила у четвер речниця Білого дому Джен Псакі. Таким чином, вона чітко розставила акценти, хто саме контролює ситуацію.

Введені США нові санкції проти Росії містять принаймні три ключових моменти.

По-перше, у тексті указу Байдена міститься пряме посилання на неприпустимість поточної ескалації РФ проти України, хоча перелік санкцій охоплює зловмисну діяльність Росії в минулому. Це підкреслює, що в Білому домі сприймають нинішню ситуацію більш ніж серйозно та в будь-який можливий спосіб демонструють підтримку Україні.

По-друге, оголошення американських санкцій відбулося в момент, коли російська пропаганда до сліз раділа черговому «прояву слабкості» Байдена. Саме так однобоко в Росії сприймають будь-які дипломатичні ініціативи та поступки – телефонний дзвінок президента США Путіну, пропозицію зустрітися, а також рішення Шостого флоту ВМС США поки не вводити два есмінці в Чорне море.

Але насправді в такий спосіб Байден перехопив ініціативу та створив умови для зменшення ескалації проти України. Адже Путін більше ніж зацікавлений змінити ярлик «убивці», який повісив на нього Байден, на «лідера держави», з яким домовляються Сполучені Штати. Тому американський президент максимально постарався, щоби Путін погодився на зустріч у Європі. І принаймні в період підготовки до цих переговорів не виникало би збройної напруженості навколо України.

По-третє, останній пакет американських санкцій містив окремі обмеження проти представників російської окупаційної влади в Криму. Це, практично, дало новий імпульс міжнародним дипломатичним зусиллям на кримському напрямі та нагадало насамперед Росії, що ніхто не визнає її претензій на анексію українського півострова. До речі, це також створює умови на підтримку ініціативи «Кримська платформа», яку Україна планує запустити в серпні.

ЧИ МАТИМУТЬ НОВІ САНКЦІЇ США ПОТУЖНИЙ ЕФЕКТ?

Обмеження, введені в четвер, здебільшого є індивідуальними санкціями проти окремих осіб та організацій Росії. У масштабах всієї активності РФ така реакція Штатів може здатися недостатньою. Видворення російських «дипломатів» теж не можна назвати сенсацією з огляду на вкрай низький рівень двосторонніх відносин між Вашингтоном і Москвою. Тим більше, з Росією таке вже траплялося неодноразово, і не тільки в США.

Однак, справжній секторальний масштаб мають санкції проти державного боргу Росії. Під удар потрапив первинний ринок російських облігацій, випущених Центробанком РФ, російським Мінфіном та Фондом національного добробуту. Причому йдеться про рублеві облігації, які є важливим джерелом поповнення держбюджету. Адже торги російських держоблігацій у іншій валюті були обмежені ще в 2019 році, коли США оголосили санкції через застосування «Новічка» у Великій Британії. Тоді це не справило значного ефекту на російську економіку, оскільки торги здебільшого відбувалися «рублевими» паперами. Тепер же США наклали обмеження і на них.

За неофіційними даними, доля іноземних власників російських держоблігацій за останні роки скоротилася приблизно до 20-25% від усього ринку. А це означає, що потенційні наслідки нових санкцій США для Росії також звузилися. Утім, у Москві вже почали заявляти про «початок економічної війни» Вашингтона проти Росії, і не дарма.

Рішення про обмеження торгів рублевими держоблігаціями на первинному ринку передбачає наслідки в тривалій перспективі. Це матиме потенційно негативний вплив на можливості уряду РФ на міжнародному ринку запозичень, що особливо чутливо в нинішній кризовий період для економіки. Як наслідок, російський уряд буде змушений зменшувати витратну частину бюджету. А це – менше грошей на соціальні виплати, зарплати й пенсії, що наблизить РФ до соціального вибуху. Крім того, режиму доведеться зменшити асигнування на силові структури й масовану пропаганду.

З іншого боку, список нинішніх санкцій сигналізує, що адміністрація США вже майже вичерпала перелік більш-менш несуворих секторальних обмежень проти Росії, і наступна хвиля буде більш болючою для Кремля. 

ЯКІ ЩЕ САНКЦІЇ НА ЧЕРЗІ ДЛЯ РОСІЇ? 

Очевидно, що Конгрес США не залишить у спокої адміністрацію Білого дому щодо проєкту Nord Stream 2. Байден заявив у четвер, що це питання є складним для вирішення, оскільки впливає на інтереси союзників. Він говорив передусім про Німеччину, з якою чинна адміністрація США хоче відновити близькі відносини після «чотирьох руйнівних років» президентства Трампа. Але водночас Байден не став виключати, що нові санкції по цьому проєкту також можливі.

Водночас законодавці налаштовані діяти рішуче по справі Nord Stream 2. Причому йдеться і про республіканців, і про демократів. Конгрес не влаштовує дипломатичне загравання нинішньої адміністрації з Берліном за рахунок енергетичної безпеки Європи, і в тому числі України.

Кремлю також слід очікувати наслідків через активність російського ГРУ в Афганістані. За даними розвідки, росіяни пропонували винагороди талібам за кожного вбитого військовослужбовця США або їхнього союзника по коаліції. Цього разу в Білому домі делікатно натякнули, що не робитимуть публічних оголошень про те, які саме наслідки запроваджуватимуться проти Росії, але вони точно матимуть місце.

Незакритим питанням залишається покарання Росії за використання забороненої хімічної зброї – як проти представників опозиції всередині країни, так і за кордоном. На цьому також активно наполягають члени Конгресу США.

Кремлівський лідер Володимир Путін, який взявся підвищувати ставки в протистоянні з Заходом шляхом збройної ескалації, перебуває в зоні серйозного ризику для свого подальшого існування. Він прагне переграти досвідченого Байдена разом з усім трансатлантичним співтовариством, які одностайно підтримали Україну на тлі агресії РФ. Манера російського режиму сприймати дипломатію за слабкість та ще більше тиснути на опонента – цього разу не спрацює, адже таке вдавалося РФ лише зі слабшими. Байден дав останній шанс Путіну вийти із ситуації в прийнятний спосіб, запросивши його зустрітися в Європі. Однак президент США водночас продемонстрував санкціями, що розмовлятиме з ним з позиції сили. А в Кремлі, як відомо, розуміють тільки таку мову.

Ярослав Довгопол, Вашингтон

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-