МЗС Польщі – про ескалацію: Росія діє за принципом «купи козу – продай козу»

МЗС Польщі – про ескалацію: Росія діє за принципом «купи козу – продай козу»

Укрінформ
У відповідь на агресивні дії РФ біля кордонів України Захід повинен запровадити нові санкції проти Росії. 

На цьому наголосив заступник глави МЗС Польщі Павел Яблонський, передає Укрінформ із посиланням на радіо Wnet.

“Росія мусить усвідомлювати, що коли буде здійснено якісь кроки, то це викличе відповідь. Цією відповіддю мають бути санкції, які вже зараз діють, і які всупереч пропаганді Путіна, що часом потрапляє до польських та європейських ЗМІ, що вони нібито неефективні і шкодять також і європейцям, насправді є ефективними. Росія їх відчуває, їх відчувають члени владної групи у Кремлі. Нові санкції проти Росії є відповідним шляхом, оскільки ця влада у Кремлі розуміє виключно аргумент сили”,- наголосив Яблонський.

Він додав: якщо хтось продемонструє слабкість у відносинах з Росією, то у Кремлі це сприймуть як доказ того, що рішення про ескалацію на сході було слушним.

Читайте також: Стримати Росію від агресії можуть нові санкції та військова підтримка України – Кулеба

Польський дипломат підкреслив, що пропозиція деяких експертів, які стверджують, що Росії треба дати якісь гарантії за те, щоб вона відвела свої війська з українського кордону, є “повністю хибним підходом”.

За його словами, ескалація Росією ситуації на кордоні з Україною має на меті примусити Захід до подальших поступок і переконати, що ситуація до цієї ескалації нібито була нормальною.

“Але вона не була нормальною. Там весь час триває збройний конфлікт. Він був менш інтенсивним, ніж раніше, але там весь час гинуть люди. Відтак неприпустимо погоджуватися на такі аргументи”, - наголосив заступник глави МЗС Польщі.

Читайте також: Президенти України і Фінляндії обговорили, як стримати російську агресію

Яблонський зазначив, що польська дипломатія намагається активно пояснювати на Заході: Росія весь час порушує міжнародне право методом доконаних фактів і демонстрації сили, аби всі обговорювали: піде Росія далі чи зупиниться?

Заступник глави МЗС Польщі не виключив, що збройна агресія РФ проти України може мати місце, адже це вже було в минулому у Чечні, Грузії, Україні, російська влада також пробує вбивати противників режиму у Кремлі.

Читайте також: Байден видав указ про посилення санкцій проти Росії

“Це показує, що Росія здатна до абсолютно кримінальних дій. І це треба мати на увазі”, - констатував заступник глави польської дипломатії.

Тим не менше, він висловив думку, що справжньою метою Путіна у нинішній ситуації є не доведення до повної ескалації, а лише намагання справити враження, що ця ескалація незабаром настане. Це дозволить Кремлю отримати від цього "певний політичний зиск".

Яблонський зазначив, що Росія діє за принципом “купи козу – продай козу”: свідомого погіршення ситуації, аби згодом всі погодилися на ситуацію, яка була перед цим.

“Йдеться про те, щоб абсолютно неприйнятну ситуацію подати як нормальну. Це спроба поправити свою геополітичну ситуацію в міжнародній політиці”, - наголосив польський дипломат.

Читайте також: Таран вважає, що Росію могло б зупинити надання Україні ПДЧ у НАТО

Він висловив думку, що йдеться про визнання статус-кво на сході України, згоди Заходу на “російський” Крим й отримання згоди на завершення будівництва газопроводу Nord Stream 2, який омине Україну і буде елементом подальшого тиску на Київ.

“Це величезна небезпека. Згода на ситуацію, яка була ще два місяці тому, буде черговим кроком до інтенсифікації конфлікту якщо не зараз, то у майбутньому”, - підкреслив Яблонський.

Нинішню реакцію Заходу на дії Росії він назвав “адекватною”, хоча дії західних столиць могли б бути “більш інтенсивними”.

Водночас, дії США і НАТО, на думку польського дипломата, показують, що "реакція буде, і Путін має це усвідомлювати".

Як повідомлялося, Росія впродовж останніх кількох тижнів продовжує нагромаджувати ударні військові підрозділи поблизу кордонів України, при цьому в російських ЗМІ розгорнута інформаційна кампанія брехні та провокацій із дискредитації України та виправдання військового втручання Росії під приводом «захисту російськомовного населення».

Як повідомлялося, 15 квітня Білий дім оголосив про запровадження Вашингтоном нових санкцій проти Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-