Президентку ЄК звинуватили у порушенні протоколу після відмови в участі у саміті «Кримської платформи»

Президентку ЄК звинуватили у порушенні протоколу після відмови в участі у саміті «Кримської платформи»

Укрінформ
У дипломатичній спільноті Брюсселя з’явилися критичні зауваження на адресу президента Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн у порушенні протоколу під час відповіді на запрошення Президента Володимира Зеленського до участі в першому саміті «Кримської платформи» та у відзначенні 30-ї річниці Дня Незалежності України.

Як повідомляє Укрінформ, про пише європейське видання POLITICO.

«Дипломати зауважили, що президент Європейської комісії, очевидно, порушила правила, доручивши керівнику свого Кабінету, Бьйорну Зайберту, відповісти на офіційне запрошення від Президента України Володимира Зеленського», – йдеться у публікації.

«На жаль, президент не може дати позитивну відповідь на ваше запрошення через особливо напружений порядок денний у вказані дні. Заздалегідь дякуємо за розуміння… Президент фон дер Ляєн просила мене передати її найкращі побажання для успішного саміту та її вітання народу України з приводу цієї важливої річниці», - цитує видання лист за підписом керівника Кабінету Урсули фон дер Ляєн, який був датований 7-м квітня.

Читайте також: Зеленський запросив прем’єра Японії долучитися до Кримської платформи

Як зазначає видання, причина відмови, що наведена у листі, викликає запитання у дипломатів та європейських офіційних осіб, оскільки дати проведення урочистих заходів у Києві сплановані на 23-24 серпня, що припадає на час літніх відпусток, коли європейські інституції фактично закриті. За інформацією журналістів POLITICO, додаткові запитання викликає форма листа, адже за протоколом відповідь на звернення Президента України мала б підписати президент Єврокомісії.

«Відхилення такого запрошення може спричинити сумніви щодо готовності фон дер Ляєн продемонструвати підтримку Україні в час, коли Росія нагромаджує на її кордонах найбільшу кількість військ з 2014 року - коли Москва анексувала Крим, а проросійські сепаратисти захопили значну частину (території) на сході України», - зазначають автори публікації.

Читайте також: Зеленський запросив прем’єра Японії долучитися до Кримської платформи

За висновками журналістів, відхилення запрошення від Президента Зеленського відображає складні відносини та різні підходи до зовнішньої політики між Урсулою фон дер Ляєн та ще одним вищим офіційним представником ЄС – президентом Європейської ради Шарлем Мішелем, який першим отримав таке запрошення під час офіційного візиту до України минулого місяця. Тоді він відвідав контактну лінію на межі окупованих територій сходу України, висловив готовність взяти участь у саміті «Кримської платформи» та переглянути для цього власні плани на відпустку.

За даними видання, неназвана європейська офіційна особа зазначила, що відмова фон дер Ляєн від участі в урочистих заходах в Україні може ускладнити зусилля з організації Ради ЄС-Україна, яка цього року мала відбутися в Україні, і яку європейська сторона сподівалася провести саме у ці дні.

Читайте також: Кримську платформу представили на заході британського аналітичного центру

«Важливо зараз продемонструвати підтримку України, особливо у цей час. Ми потрібні Зеленському», - наводить POLITICO слова неназваного європейського дипломата.

Як повідомляв Укрінформ, «Кримська платформа» - новий консультативний та координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповіді зростаючим безпековим викликам, посилення міжнародного тиску на Росію з метою досягнення головної мети - деокупації Криму та повернення його Україні.

Перший саміт міжнародної «Кримської платформи» запланований напередодні Дня Незалежності України, 23 серпня 2021 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-