Росія збільшила кількість військових у Криму до 42 тисяч — Таран  у Європарламенті

Росія збільшила кількість військових у Криму до 42 тисяч — Таран у Європарламенті

Укрінформ
Незаконна окупація Криму Російською Федерацією та перетворення півострова на військову фортецю прямо загрожують безпеці України та вже змінили баланс сил в усьому регіоні.

Про це під час віртуального виступу на засіданні підкомітету Європарламенту з питань безпеки й оборони (SEDE) заявив міністр оборони України Андрій Таран, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«З 2008 року Кремль активізував зусилля, щоб здобути контроль над усім регіоном Чорного моря. Агресивні дії Росії змінили масштаб загроз і призвели до руйнації балансів сили у регіоні. Наша оцінка чітко демонструє, що концентрація російських військ може потенційно дозволити Росії здійснити раптові дії з метою ескалації з окупованого Криму. Де-факто, Кремль перетворив Крим на потужну військову базу з угрупованням у більш ніж 32 тис. військовослужбовців, із значним посиленням військово-морського та повітряного наступальних компонентів», - сказав український урядовець.

Він зауважив, що протягом кількох тижнів, в рамках послідовного нарощування сил навколо, Росія збільшила свою військову потужність в Криму до 42 тис. військовослужбовців. Ці сили об’єднані у наступальні формування, які є здатними здійснювати бойові дії з використанням всіх різновидів кінетичних систем зброї з метою бойових наступальних операцій.

«Ми також дуже уважно спостерігаємо за посиленням російського Чорноморського флоту десантними кораблями та бойовими кораблями, які передислоковуються з Каспійського та Середземного морів. Кораблі з Каспійського моря вже перебувають в Азовському морі. Російські сили з цими додатковими кораблями потенційно здатні проводити широкі амфібійні операції», - сказав міністр оборони України.

Читайте також: Росія перекинула на кордони з Україною найбільше військ з 2014 року - Столтенберг

Він зауважив, що агресивні дії російського флоту загрожують інфраструктурі України в Чорному морі та у регіоні Азовського моря, накладають істотні обмеження та блокують важливі торговельні шляхи в міжнародних водах, що призводить до економічних втрат для всіх країн у цьому регіоні.

Водночас, за словами міністра, Росія суттєво посилила свій повітряний компонент. Додатково розгорнуті всі типи авіації - бомбардувальники, штурмова авіація, винищувачі та літаки підтримки. Головні аеродроми на півострові - Гвардійське та Бельбек - підготовлені для прийняття стратегічних бомбардувальників далекої дії. Кримська інфраструктура була підготовлена для потенційного розміщення ядерної зброї.

«Присутність ядерних боєприпасів на півострові створює широкий перелік міжнародних, правових та моральних проблем. Якщо Росія передислокує туди ядерну зброю, це буде фундаментальним порушенням Договору про нерозповсюдження ядерної зброї», - наголосив Таран.

Читайте також: Росія пригрозила США через кораблі у Чорному морі: «Їм краще триматися подалі від Криму»

Як повідомлялося, Росія продовжує нагромаджувати ударні військові підрозділи поблизу кордонів України. Міністр оборони РФ Сергій Шойгу підтвердив, що Росія в ході «контрольної перевірки» перекинула на свої західні кордони дві армії і три з'єднання ВДВ.

В офіційних російських ЗМІ розгорнута інформаційна компанія брехні та провокацій з метою дискредитації України та виправдання військового втручання Росії під приводом «захисту російськомовного населення».

Фото: МОУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-