Ліквідація ОАСК: дуже правильно, конче потрібне продовження

Ліквідація ОАСК: дуже правильно, конче потрібне продовження

Укрінформ
Унікальний випадок - 100% опитаних Укрінформ експертів однозначно підтримали довгоочікуваний президентський законопроект щодо горезвісного суду

Неліквідований, нереформований, недоброчесний… Це все про ОАСК, Окружний адміністративний суд Києва або по-народному «вовчий», діяльність якого, будемо сподіватися, наближається до логічного кінця. Президент Зеленський нарешті вніс до Верховної Ради, як невідкладний, законопроект про ліквідацію цієї «гордості» української судової системи. «ОАСК так і не зміг повернути довіру до себе, але впорався з поверненням скандалів і дивних рішень, далеких від розуміння справедливості. Досить сейфів, набитих мільйонами готівки, у пов’язаних із керівництвом суду осіб або очікування чергових записів скандальних розмов з кабінетів суддів, які думають, що переважують усе в нашій країні. Суд, одним рішенням якого може бути поставлений хрест на будь-якому досягненні держави, будь-якій реформі, буде ліквідований», - заявив президент.

Враховуючи той факт, що на сьогодні українським судам повністю довіряє лише 1,7% українців, можна упевнено заявити, що проблема з вітчизняною Фемідою набагато глибша, причому вона не стільки в юридичній особі суду, скільки в самих суддях, і не лише з «Окружного». Судова реформа, що розпочалась у 2016 році, включала в себе багато чого — внесення змін до Конституції та утворення кількох нових інституцій. На жаль, фактично, змінилися лише назви судів, тоді як майже всі судді зберегли свої посади. Утім, і тут президент зробив недвозначний натяк: «Сприймайте це (ліквідацію ОАСК. - Ред.) як сигнал до будь-якого суду, який зрадив повазі до закону». Що ж, зі стриманим оптимізмом сподіватимемося, що ситуація з «вовчим» судом стане першим, але не останнім кроком в боротьбі із наскрізь прогнилою системою, яка давно і затято шкодить Україні, а сьогодні - чинить шалений спротив.

Текст законопроекту наразі відсутній на сайті парламенту. Тим не менш, ми поцікавилися в експертів-юристів, як вони оцінюють президентське рішення, що чекає на одіозного суддю Вовка, якого невдовзі позбавлять неприступної для НАБУ фортеці (кабінету) на другому поверсі ОАСКу, ну і, куди ж без цього, на які ймовірні ризики слід очікувати?

«Зеленський може нарешті вирізати «ракову пухлину» української судової системи»

Віталій Шабунін
Віталій Шабунін

Віталій Шабунін, голова правління Центру протидії корупції:

«Це дуже правильне рішення Президента, якому я стоячи аплодую. Нагадаю, що Ющенку не вдалося ліквідувати цей суд, Порошенко не захотів. Зеленський же може нарешті вирізати ракову пухлину української судової системи.

Які можуть бути ризики? Не проголосувати законопроект Рада не зможе, бо це, по суті, акт електорального самогубства. Утім затягувати з голосування – цілком. Кожен день дарує Павлу Вовку можливість «знести» фактично будь-яку реформу в Україні. Потім ми будемо все це розгрібати. 

Чи може щось втнути КСУ? Ні, тому що рішення абсолютно законне. Відповідно до ст. 125 Конституції України суд утворюється, реорганізовується та ліквідовується законом, проект якого вносить до Верховної Ради президент України після консультацій з ВРП. Останній крок є чисто формальним, утім – виконаний: 25 листопада 2020 року Офіс Президента надіслав у ВРП листа, а 22 грудня 2020 року – ВРП прислала лист-відповідь.

Що буде з «вовчими суддями»? Вони зараз лишаються у відповідному статусі. Просто суду, в якому вони звикли приймати рішення – не буде. Потім з ними окремо розбиратимуться. Зараз же важливо зупинити цей конвеєр неправосудних рішень з їхнього боку, який загрожує українським реформам. Щодо безпосередньо Вовка, то як тільки ОАСК ліквідовують – він ніхто. Він – зашкварений суддя з купою огидних корупційних дій і справою в суді.  

Куди перенесуть справи? Я вважаю, що логічніше за все передати справи ОАСК до адмінсуду, який обслуговує Київську область».

«Це довгоочікуваний крок. Але питання: чи не виллється усе це в черговий компроміс із суддівською мафією?»

Михайло Жернаков
Михайло Жернаков

Михайло Жернаков, голова правління Фундації DEJURE:

«Що стосується самого кроку – це добре. Себто добре і те, що президент таки вніс законопроект на парламент, і те, що він публічно коментує все це діло, зокрема, нещодавній скандал з Юрієм Зонтовим, братом судді Вовка. Інше питання, чи не виллється усе це в черговий компроміс із суддівською мафією. Бо таке, нагадаю, вже бувало. Зрештою, представник Президента в КСУ Федір Веніславський устиг заявити, що після ліквідації суддям ОАСКу запропонують перевестися в «інший суд, юрисдикція якого поширюється на Київ і Київську області». Наскільки я розумію – без конкурсу? Отже, чекаємо текст законопроекту. А поки – маю три питання. По-перше, що відбуватиметься зі справами ОАСК після ліквідації, себто, куди їх передадуть, хто їх тимчасово розглядатиме. По-друге, що буде замість ОАСК? Йтиметься про створення нового суду? Якщо так, то ким він буде створений, чи долучать до цього процесу міжнародних експертів, які добре знають, що таке доброчесність і протилежне від неї? По-третє, що відбуватиметься із суддями ОАСКу, тому що ліквідація, вона ж не для того, щоб суд просто перестав існувати, вона для того, щоб судді пройшли через процедуру оцінки їхньої доброчесності, тобто, кого з них треба звільнити (а таких – в ОАСК більшість), а кого – лишити. Тільки отримавши відповідь на всі ці запитання, можна дати відповідь на те, чим є ця ліквідація насправді – історією успіху чи історією чергового компромісу.

Що буде із Павлом Вовком? Думаю, над Вовком нависла не просто чергова небезпека, над Вовком нарешті нависла перспектива правосуддя, втім, з негативним результатом для нього.  

«Без ОАСКу Павло Вовк нікому й не потрібний. Тому його вплив і зв’язки будуть танути»

Вадим Валько
Вадим Валько

Вадим Валько, учасник Автомайдану, юрист Центру протидії корупції:

«Однозначно ліквідацію ОАСК я підтримую. Те, що законопроект визначено як невідкладний – теж плюс. Те, що президент у зверненні сказав, що цей суд 100% буде ліквідований означає, що провладна більшість в парламенті зобов’язана тепер за це проголосувати. З іншого боку, поки не оприлюднено сам текст законопроекту, коментувати щось більше утримаюсь. Ну і всі мають добре усвідомлювати, що ліквідація ОАСК має бути лише першим кроком. Проблему прогнилої судової системи це не вирішує. І наступними кроками від Президента має бути повне очищення Вищої ради правосуддя від негідників, формування доброчесної Вищої кваліфікаційної комісії суддів, заповнення вакантних посад і т.д.

По закону усіх суддів можуть перевести до іншого суду такого ж рівня. Водночас для того, щоб суддів перевести, має бути відповідне рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів, якої наразі немає. На час її формування судді ОАСК просто «зависнуть», будуть отримувати зарплату, але не зможуть розглядати справи. Коли ж ВККС буде сформована, то майже усі судді ОАСК повинні через неї пройти. Очевидно, що частина з них точно буде звільнена. Решту очікує переведення, відмова або ухилення від якого є підставою для звільнення. Проблема тільки в тому, що фінальне рішення про звільнення ухвалює Вища рада правосуддя.

Особливих змін найближчим часом навряд варто очікувати. Поки Вовка не звільнять, то на нього і далі поширюватимуться гарантії щодо недоторканості суддів. Але його, як і раніше, очікуватиме розгляд у Вищому антикорупційному суді у справі про захоплення влади і впливі на ВРП та ВККС. А також ще один розгляд у справі перших «плівок ОАСК». Тому однозначно Вовка очікують витрати на адвокатів. З іншого боку, він вже точно не зможе займатися «політичною проституцією», «чудить» і пропонувати свої послуги чиновникам із влади. Очевидно, що без ОАСКу, сам по собі, Павло Вовк особливо нікому й не потрібний. Тому його вплив і зв’язки будуть танути. Ну і зарплата після ліквідації - то буде просто голий оклад.

І останнє – треба уважно слідкувати за тим, які будуть рішення в ОАСК в найближчі тижні перед ліквідацією. Бо можуть пуститися «во все тяжкие» і наприймати… А ще – слідкувати за тим, які депутати не підтримуватимуть ліквідацію. Значить у них з Вовком і ОАСК є свої зв’язки, і їм вигідний такий суд».

Поговорив Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-