Стало відомо, коли відбудеться ініційоване Україною засідання в ОБСЄ

Стало відомо, коли відбудеться ініційоване Україною засідання в ОБСЄ

Укрінформ
У середу, 14 квітня, пройде спільне засідання обох постійно діючих директивних органів ОБСЄ – Постійної ради та Форуму безпекового співробітництва – для розгляду питання суттєвого збільшення військової присутності РФ вздовж кордону з Україною та на тимчасово окупованих українських територіях.

Як передає Укрінформ, про це повідомили у Шведському головуванні в ОБСЄ.

"Під головуванням Швеції та Вірменії 14 квітня пройде спільне засідання Постійної ради та Форуму безпекового співробітництва. Відповідно до Віденського документа ОБСЄ, засідання проводиться за запитом України з приводу незвичної військової діяльності Росії", - йдеться у повідомленні.

У Шведському головуванні в ОБСЄ також зазначили, що Віденський документ ОБСЄ 2011 року "є ключовим у нашій спільній безпеці".

Читайте також: Україна ініціювала нове засідання в ОБСЄ через російські війська біля кордону

Як стало відомо Укрінформу, засідання обох постійно діючих директивних органів ОБСЄ розпочнеться у середу о 9 годині ранку (за центральноєвропейським часом).

Раніше повідомлялося, що Україна ініціювала у понеділок, 12 квітня, спільне засідання Постійної ради та Форуму безпекового співробітництва через концентрацію російських військ уздовж кордону з Україною. Згідно з процедурою, таке засідання повинно бути скликано протягом не більше ніж 48 годин.

У ході цього засідання за участю всіх 57 країн-учасниць ОБСЄ має бути висловлено рекомендації щодо врегулювання ситуації та зниження напруги, викликаної збільшенням військової присутності РФ уздовж кордону з Україною та на тимчасово окупованих українських територіях.

Проведення спільного засідання обох постійно діючих директивних органів ОБСЄ було ініційовано після того, як 10 квітня Росія проігнорувала скликану Україною зустріч держав-учасниць, на якій очікувалося отримати від РФ роз’яснення стосовно концентрації її військ біля українського кордону. Під час цієї зустрічі 39 країн-учасниць офіційно заявили про те, що вони мають занепокоєння і що вони зацікавлені в отриманні відповіді від РФ.

Читайте також: Росія перекинула на кордони з Україною найбільше військ з 2014 року - Столтенберг

Як повідомляв Укрінформ, 7 квітня Україна активувала Віденський документ ОБСЄ 2011 року про заходи зміцнення довіри та безпеки. Відповідно до передбаченої цим документом процедури, російській стороні було направлено офіційний запит щодо надання роз’яснень стосовно суттєвого зростання військової присутності Російської Федерації вздовж кордону з Україною та на тимчасово окупованих територіях України впродовж останніх днів.

Однак російська сторона відмовилася надавати субстантивну інформацію відповідно до запиту, заявивши, що не веде такої діяльності. Крім того, Росія бойкотувала і скликану Україною 10 квітня зустріч за участю інших держав-учасниць ОБСЄ.

У МЗС України заявили, що відмова Москви виконувати положення Віденського документа є "черговим підтвердженням намірів РФ продовжувати військовий тиск та погрози силою щодо України".

Раніше головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак під час виступу у Верховній Раді заявив, що уздовж державного кордону України, а також на тимчасово окупованих територіях України і АР Крим перебувають 28 батальйонних тактичних груп РФ, що становить потенційну загрозу для національної безпеки України.

Читайте також: Перекидання військових РФ до кордонів України триватиме до кінця квітня – розвідка

Росія продовжує нагромаджувати ударні військові підрозділи поблизу кордонів України, при цьому в російських ЗМІ розгорнута інформаційна компанія брехні та провокацій із дискредитації України та виправдання військового втручання Росії під приводом «захисту російськомовного населення».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-