Заступник Єрмака обговорив із послом Швеції ескалацію на Сході

Заступник Єрмака обговорив із послом Швеції ескалацію на Сході

Укрінформ
Заступник керівника Офісу Президента Роман Машовець поінформував посла Швеції в Україні Тобіаса Тиберга про погіршення ситуації на сході України й поблизу кордону та запропонував опрацювати дієвий механізм із забезпечення фіксації порушення режиму «тиші».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба ОП.

Машовець, зокрема, звернув увагу на нарощування Росією військових сил вздовж українських кордонів, у результаті чого їхня кількість невдовзі має подвоїтись, а також загострення російською стороною ситуації на сході України й порушення нею режиму припинення вогню.

Він наголосив на важливості скоординованих дій на міжнародному рівні щодо недопущення ескалації ситуації та притягнення Росії до відповідальності за її військові дії.

Читайте також: Проведення «нормандського» саміту не хоче тільки Росія – Жовква

«Якщо Росія відмовиться від пропозицій розумних рішень, то ми і вся міжнародна спільнота чітко побачить, хто винний у дестабілізації ситуації», – сказав Машовець.

Особливу увагу заступник керівника ОП звернув на «небажання російської сторони виконувати раніше досягнуті домовленості та дотримуватися курсу на мирне врегулювання конфлікту, що покладає всю відповідальність на керівництво Росії».

Також зазначається, що Машовець запропонував спільно опрацювати дієвий механізм із забезпечення чіткої фіксації фактів порушення режиму «тиші».

Читайте також: Жовква обговорив із радницею президента Латвії ситуацію на сході України

Зі свого боку Тиберг розповів про зусилля, яких вживає Швеція, у тому числі й як країна, що головує в ОБСЄ, щодо забезпечення прозорості військових дій Росії відповідно до її зобов’язань у межах Віденського документа 2011 року.

За даними ОП, дипломат позитивно оцінив зусилля української сторони з мирного врегулювання конфлікту та повернення до режиму припинення вогню.

«Україна дотримується правил міжнародного права і міжнародного гуманітарного права», – підкреслив Тиберг.

Читайте також: Кулеба обговорив із Міятович захист прав людини на тимчасово окупованих територіях

Посол запевнив, що Швеція й надалі звертатиме велику увагу на ситуацію на сході України та поблизу її східних кордонів і підтримуватиме суверенітет і територіальну цілісність нашої держави.

Як повідомляв Укрінформ, російські окупаційні війська станом на 17.00 12 квітня сім разів порушили режим припинення вогню та здійснили два дистанційних мінування мінами ПОМ-2. Внаслідок обстрілів один український захисник загинув.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-