Зеленський: Військова агресія — стимул відновити статус провідної аерокосмічної держави

Зеленський: Військова агресія — стимул відновити статус провідної аерокосмічної держави

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський вважає, що для української космічної галузі важливими є оптимізація, розвиток державно-приватного партнерства, міжнародна кооперація з досягненням асоційованого членства у Європейському космічному агентстві.

Про це він написав у Фейсбуці, повідомляє Укрінформ.

"Світ очікує від нас нових підходів. У нас є і прагнення, і всі можливості з новою силою заявити про себе. На порядку денному – оптимізація галузі, розвиток державно-приватного партнерства, міжнародна кооперація. Далі – досягнення Україною асоційованого членства у Європейському космічному агентстві", - зазначив глава держави.

Зеленський нагадав, що 60 років тому відбувся перший політ людини в космос, та назвав космічну галузь "романтичною мрією, що стала стратегічним напрямком".

Водночас він підкреслив, що без України цей політ був би неможливим, українські конструктори відігравали ключову роль у реалізації радянської космічної програми.

"Зараз Україна входить до "клубу космічних держав" і посідає гідне місце серед 13 його учасників. Попри всі виклики, наші конструктори продовжують проєктування та запуск супутників, пілотованих кораблів, орбітальних станцій", - розповів Президент.

Разом з тим, за його словами, завдання держави у космічній галузі зараз складається з двох пунктів: зберегти все, що зроблено старшими поколіннями, і водночас докладати всіх зусиль, щоб успіхи минулих років були не єдиними.

Президент переконаний, що наше покоління має зробити свій помітний внесок у розвиток ракетно-космічної галузі.

Читайте також: Європейське космічне агентство набирає нових астронавтів

"В умовах військової агресії цей напрямок необхідно вважати ключовим елементом національної безпеки й оборони. Це ще один стимул відновити лідерство та статус провідної аерокосмічної держави", - наголосив Зеленський.

Він підкреслив, що заявлені плани необхідно втілювати у конкретних кроках.

Читайте також: Уряд схвалив концепцію космічної програми України на 5 років

Глава держави запевнив, що створення Державної космічної програми впорядкує наміри та дасть розуміння, що і як ми будемо робити, аби досягти масштабної мети з утвердження галузі. Також Президент додав, що необхідно в повному обсязі відновити фінансування стратегічно важливих проєктів, зокрема космічної системи "Січ-2-1".

Як повідомляв Укрінформ, 12 квітня відзначається День працівників ракетно-космічної галузі України та Міжнародний день авіації і космонавтики. Свято присвячене першому в історії польоту людини в космос. 12 квітня 1961 року Юрій Гагарін першим у світі здійснив орбітальний обліт Землі.

Читайте також: Уряд ухвалив постанову, необхідну для створення супутника «Січ-2-1»

Професійне свято працівників ракетно-космічної галузі України відзначається згідно з Указом Президента України № 230/97 від 13 березня 1997 року "Про день працівників ракетно-космічної галузі України".

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-