Тупицького не пустили в КСУ на спецзасідання, яке він скликав

Тупицького не пустили в КСУ на спецзасідання, яке він скликав

Оновлено
Укрінформ
Працівники Державної охорони не пустили Олександра Тупицького у приміщення Конституційного Суду на спеціальне пленарне засідання, яке він скликав у зв’язку з Указом Президента про його звільнення з посади судді.

Як передає Укрінформ, про це він повідомив в ефірі телеканалу “Прямий”.

"Всім суддям розіслано моє розпорядження про скликання засідання... Ви зриваєте засідання", - сказав Тупицький працівникам держохорони, які його не пропускали.

За його словами, на засіданні має відбутися таємне голосування серед суддів КС, у ході якого мало бути вирішено, чи звільняють судді його з посади голови суду.

“Сьогодні призначене спеціальне пленарне засідання щодо виконання Указу президента... Хоча я вважаю, що Указ не має юридичних наслідків, тому що Конституція передбачає інший порядок і підстави звільнення суддів Конституційного Суду, але я, як законослухняна людина, як голова Конституційного Суду України, призначив це пленарне засідання, для того, щоб судді вирішили, чи є підстави і прийняли рішення своїм голосуванням. Ми прийшли і готові прийняти участь, щоб вирішилася наша доля — звільнять чи не звільнять. Кінець цьому повинен бути чи не повинен?”, - заявив він.

Водночас працівник УДО відмовився пропустити його до будівлі суду. У відповідь Тупицький сказав: “Ми вам будемо дякувати за те, що залишилися суддями, а я — головою суду”.

Після цього Тупицький сів в авто і поїхав.

Як повідомляв Укрінформ, 29 березня Тупицький видав розпорядження про скликання на 12 годину 12 квітня спецзасідання, на якому планувалося розглянути питання про звільнення з посади суддів КСУ Олександра Касмініна і Олександра Тупицького у зв’язку з виданням Указу Президента України «Про деякі питання забезпечення національної безпеки України» № 124/2021 від 27 березня 2021 року.

Президент Володимир Зеленський 27 березня скасував укази експрезидента Віктора Януковича про призначення Тупицького та Касмініна суддями КСУ.

До такого кроку Зеленський вдався за день до закінчення терміну дії Указу про відсторонення Тупицького від посади судді, який спливав 28 березня.

Читайте також: Призначення суддів КСУ: Совгиря назвала ризики включення іноземних прокурорів до конкурсної комісії

Зеленський пояснив, що ці укази Януковича від 2013 року про призначення Тупицького і Касмініна скасовано за результатами «аудиту указів експрезидента, проведеного на виконання рішення РНБО».

Читайте також: РНБО проводить аудит указів Януковича, щоб визначити їх вплив на нацбезпеку - Данілов

У документі зазначається, що це рішення ухвалено відповідно до Закону «Про національну безпеку України» з метою гарантування прав і свобод людини і громадянина, забезпечення державної незалежності і національної безпеки.

В указі, зокрема, наголошується, що «узурпація влади у 2010-2014 роках Віктором Януковичем призвела до підриву основ національної безпеки і оборони України, порушення прав і свобод людини», і «окремі судді Конституційного Суду України, призначені Віктором Януковичем, продовжуючи виконувати свої повноваження, створюють загрозу державній незалежності та національній безпеці України».

Читайте також: ВС відкрив провадження щодо оскарження указу Президента про скасування призначення суддів КСУ

Раніше, 29 грудня 2020 року, Зеленський підписав указ про відсторонення голови КСУ Тупицького від посади судді Конституційного Суду строком на два місяці через оголошення йому підозри у скоєні кримінального правопорушення. 26 лютого 2021 року Президент продовжив ще на місяць відсторонення Тупицького.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-