В ОБСЄ засудили концентрацію військ РФ біля кордону з Україною та вимагають пояснень

В ОБСЄ засудили концентрацію військ РФ біля кордону з Україною та вимагають пояснень

Укрінформ
Країни-члени ОБСЄ засудили дії Росії щодо перекидання військ до кордонів України та вимагають пояснень у Москви з цього приводу.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у звіті організації щодо засідання 10 квітня, який отримало Радіо Свобода.

Ініціатором засідання стала Україна, а Росія, від якої вимагали дати пояснення своїм діям, від участі відмовилась.

Від імені Євросоюзу занепокоєність концентрацією російських військ і безпековою ситуацію на українських кордонах висловила Португалія (бо головує в ЄС).

«Португалія та Євросоюз закликали Росію вжити необхідних кроків для деескалації ситуації та долучитися до змістовного діалогу та конструктивних консультацій. Португалія висловила свою повну підтримку запиту України на активацію механізму зниження ризиків», — йдеться в документі.

Читайте також: Блінкен попередив Росію про наслідки агресивних дій щодо України

Крім підтримки України, ЄС закликав «сторони утриматися від дій та риторики, які можуть призвести до посилення напруги».

Велика Британія висловила стурбованість рішенням РФ не брати участь в засіданні, Лондон воліє, аби Москва пояснила свої дії на кордоні.

Канада запитала у Росії, коли та планує повернути війська з-під кордону до місць постійної дислокації, а також поцікавилась, чому російська влада не поінформувала про свої маневри.

Читайте також: Росія відмовилася пояснювати в ОБСЄ причини нарощування військ біля українського кордону

Німеччина і Франція розкритикували відповідь Росії щодо військ на кордоні з Україною, назвавши її надто стислою і загальною.

«Сполучені Штати підкреслили, що відсутність прозорості вказує на те, що це не рутинні та попередньо заплановані військові навчання. Німеччина, також виступаючи від імені Франції, вказала на тривогу через масштабні пересування військового контингенту Росії на кордоні з Україною, яку можна розвіяти належними поясненнями», – йдеться у звіті.  

Також Україну підтримали Грузія, Польща, Латвія, Литва та Туреччина.

Нагадаємо: останнім часом збройні сили Російської Федерації здійснюють нарощування військ поблизу державного кордону України на півночі, на сході і на півдні, а також в окупованому Криму. Крім того, зросла кількість випадків порушення перемир’я на сході України з боку збройних формувань РФ, є втрати серед бійців ЗСУ. Паралельно Росія веде пропагандистську кампанію на виправдання агресії проти України.

США, інші західні країни, а також ЄС та НАТО виступили на підтримку суверенітету й територіальної цілісності України на тлі ескалації з боку РФ на сході.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-