Довибори в Раду: ЦВК визнала Аксьонова обраним депутатом

Довибори в Раду: ЦВК визнала Аксьонова обраним депутатом

Укрінформ
Центральна виборча комісія визнала обраним народним депутатом на проміжних виборах в одномандатному виборчому окрузі №50 (Донецька область) кандидата від партії “Порядок” Андрія Аксьонова.

Рішення ухвалене на засіданні ЦВК 9 квітня, повідомляє кореспондент Укрніофрму.

“На підставі протоколу окружної виборчої комісії про підсумки голосування в ОВО №50 з поміткою “уточнений” Центральна виборча комісія встановила: обраний народним депутатом України Аксьонов Андрій Анатолійович, 1971 року народження, освіта вища, Добропільський міський голова”, - зачитав текст постанови член ЦВК Юрій Мірошниченко.

Водночас у ЦВК повідомили про велику кількість звернень та звинувачень комісії щодо дій під час реєстрації Аксьонова кандидатом у народні депутати в одномандатному виборчому окрузі № 50 та закликів не допустити його реєстрації. У цьому контексті Центрвиборчком звертає увагу на те, що комісія може діяти виключно на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Як зазначається, Закон “Про вибори народних депутатів України” чітко визначає перелік підстав для відмови в реєстрації кандидата в народні депутати України та скасування його реєстрації, і цей перелік є вичерпним.

“Звинувачення будь-якого кандидата у сепаратизмі чи будь-якому злочині, в тому числі і порушення кримінальної справи, не є підставою для відмови в реєстрації чи скасування реєстрації кандидата у народні депутати України, оскільки такі діяння мають встановлюватись у судовому порядку. Лише у разі набрання щодо кандидата у депутати законної сили обвинувальним вироком суду за вчинення умисного злочину комісія може відмовляти чи скасовувати реєстрацію кандидатів”, - заявили в ЦВК.

Повідомляється, що питання cкасування реєстрації кандидата в народні депутати Аксьонова було предметом судового розгляду, але суди констатували відсутність підстав для скасування реєстрації.

Читайте також: ЦВК чекає даних від судів для встановлення результатів довиборів у Раду

Крім того, у ЦВК наголосили, що законодавство не передбачає ні можливості, ні механізму скасування реєстрації кандидатом у народні депутати особи, у якої виявлено громадянство іншої держави, поки ця особа є громадянином України, або з будь-яких інших підстав, прямо не передбачених законом.

“Питання щодо наявності подвійного громадянства чи причетності окремих осіб до антидержавної діяльності виходять за межі компетенції комісії та лежать у площині відповідальності інших державних органів. Відтак, вимоги до комісії щодо прийняття рішень чи вчинення дій, які не передбачені законодавством України та виходять за межі її повноважень, є неприпустимими та суперечать регламентованим статтею 19 Конституції України засадам, на яких ґрунтується правовий порядок в Україні”, - додали в ЦВК.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні 28 березня відбулися проміжні вибори народних депутатів в одномандатних виборчих округах №50 (Донецька область) і №87 (Івано-Франківська область).

Згідно з опублікованим на сайті ЦВК даними, в 50-му окрузі кандидат від партії "Порядок" Андрій Аксьонов набрав 65,46%, або ж 19949 голосів виборців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-