Міжнародний кримінальний суд отримав звернення України через події у ДАП і під Іловайськом

Міжнародний кримінальний суд отримав звернення України через події у ДАП і під Іловайськом

Укрінформ
Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) вже отримав 19-те інформаційне повідомлення Офісу генерального прокурора України, в якому йдеться про факти віроломного вбивства українських військових під час Іловайської трагедії та оборони Донецького аеропорту.

Про це в ексклюзивному інтерв’ю кореспонденту Укрінформу в Гаазі сказав заступник генерального прокурора України Гюндуз Мамедов.

«Передусім, хочу акцентувати увагу на тому, що це вже 19-те інформаційне повідомлення, відправлене до Офісу прокурора МКС, і всі звернення є систематичними та масштабними. Вже цього року в Гаагу, як звикли у нас говорити, спрямовано три звернення: одне – щодо порушення прав журналістів у тимчасово окупованому Криму, два – по невибіркових обстрілах РФ та підконтрольними їй незаконними збройними формуваннями цивільної інфраструктури, що забезпечує життєдіяльність міст на Донеччині й Луганщині», - сказав він.

Заступник генпрокурора також зазначив, що суд уже отримав нові факти вбивства українських військових. А ще наголосив, що була пророблена велика аналітична робота прокурорами профільного департаменту, управлінь у Донецькій та Луганській областях, прокуратури автономії разом із неурядовими організаціями.

Читайте також: Гюндуз Мамедов, заступник генерального прокурора України

«І, що важливо, глобальна робота триває, незважаючи на рішення МКС щодо завершення попереднього вивчення ситуації по Україні й визнання, що на тимчасово окупованих територіях дійсно вчиняються воєнні злочини та злочини проти людяності. Ми вважаємо, що Офіс прокурора МКС матиме змогу врахувати і ці серйозні порушення міжнародного гуманітарного права напередодні подання українського кейсу до Досудової палати. А там уже буде прийнято остаточне рішення про відкриття повноцінного розслідування», - підкреслив Мамедов.

За його словами, Іловайська трагедія та оборона ДАПу, що тривала 242 дні, – дуже чутливі й болючі питання для українців.

«Ознаки віроломства, а тут мова йде про введення в оману супротивника для отримання військової переваги, мали місце під час багатьох збройних конфліктів. Але, на жаль, у нашому випадку була така суттєва кількість загиблих та поранених. Під Іловайськом загинули 366 українських військових, 429 – отримали поранення різного ступеня тяжкості, 300 – потрапили у полон, 24 – зникли безвісти. При обороні Донецького аеропорту Україна втратила 25 військовослужбовців, 22 – було захоплено у полон, одного полоненого було вбито. «Зелений коридор» у випадку Іловайського «котла» та «режим тиші» – у ДАП для евакуації вбитих і поранених – були віроломно використані збройними силами РФ та підконтрольними їй представниками НЗФ. Шквальний обстріл з мінометів, РПГ на тлі гуманітарних домовленостей… Один із перших пострілів з танка потрапив у колону, де рухався КамАЗ із пораненими, відмічений символом Червоного Хреста. Всі поранені військові у ньому загинули. Це все – воєнний злочин», - наголосив Мамедов.

Як повідомляв Укрінформ, Офіс генерального прокурора направив до Міжнародного кримінального суду інформаційне повідомлення щодо фактів віроломного вбивства українських військових під час Іловайської трагедії та оборони Донецького аеропорту.

Читайте також: Окупанти почали будувати нові позиції біля Донецького аеропорту та Широкиного

Прокурори Департаменту щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу генерального прокурора зібрали факти та докази, що підтверджують віроломне вбивство та поранення українських військових під час подій під Іловайськом 29 серпня 2014 року та при обороні Донецького аеропорту 19-21 січня 2015 року.

Інформаційне повідомлення підготовлене на основі матеріалів кримінальних проваджень, фото та відео з відкритих джерел, а також зібраних речових доказів.

Віроломні вбивства та поранення військовослужбовців Збройних сил та інших військових формувань України відбувались на тлі гуманітарних домовленостей. Під час забезпечення у районі Іловайська «зеленого коридору» для виходу з оточення українських військовослужбовців, які склали зброю, по них, а також по автомобілю з символом Червоного Хреста, було здійснено інтенсивні обстріли. Це призвело до загибелі 366 українських військових, 429 - отримали поранення різного ступеню тяжкості, 300 - потрапили у полон, 24 - зникли безвісти.

Під час оборони Донецького аеропорту представники окупаційної адміністрації РФ в Донецькій області - так званий «міністр оборони ДНР», та ЗС країни-окупанта запросили режим тиші для евакуації з поля бою тіл загиблих та поранених. Проте перемир’я було використано для прихованого мінування позицій ЗСУ та після його завершення - віроломного підриву. Тоді загинули 25 військовослужбовців, 22 захопили у полон, одного полоненого було вбито.

Читайте також: У Кривому Розі відкрили меморіал загиблим в Іловайському котлі

Віроломне вбивство в умовах збройного конфлікту є воєнним злочином та порушує статтю 37 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій 1949, що забороняє «вбивати, завдавати поранення або брати в полон противника, вдаючись до віроломства».

11 грудня 2020 року Міжнародний кримінальний суд у Гаазі ухвалив рішення про завершення попереднього вивчення ситуації в Україні, а це означає, що на тимчасово окупованих територіях Криму й сходу України мали місце воєнні злочини і злочини проти людяності. Й вони можуть бути повноцінно розслідувані.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-