Призначення суддів КСУ: Совгиря назвала ризики включення іноземних прокурорів до конкурсної комісії

Призначення суддів КСУ: Совгиря назвала ризики включення іноземних прокурорів до конкурсної комісії

Укрінформ
Якщо роль міжнародних експертів у призначенні суддів Конституційного Суду буде визначена законодавством вирішальною, то такий закон може бути визнано неконституційним.

Як передає Укрінформ, таку думку в інтерв'ю виданню "Цензор.нет" висловила представник Верховної Ради в КСУ, заступниця голови Комітету з питань правової політики Ольга Совгиря.

На запитання, чому група депутатів, які працюють над конституційною реформою, поки не збирається реалізовувати рекомендацію Венеційської комісії про залучення міжнародних експертів до процедури призначення суддів КСУ, Совгиря відповіла: "Тут є питання. Як правило, те, що розуміє та ж Венеційська комісія під залученням експертів, означає їхню вирішальну роль у формуванні певного органу. Україна – суверенна держава. 38 стаття Конституції передбачає, що громадяни України мають право брати участь в управлінні державними справами. Якщо ми у законі пишемо, що міжнародні експерти грають вирішальну роль, одразу ставимо його за рамки Конституції. У такому разі з’являється конституційне подання і документ визнається неконституційним".

Читайте також: Комітет рекомендує Раді ухвалити за основу законопроєкт про конституційну процедуру

Як приклад Ольга Совгиря нагадала про те, що зараз у КСУ перебуває конституційне подання щодо того, чи можуть іноземці бути членами наглядових рад державних унітарних підприємств.

"Питання в тому, чи виконують вони функцію державної влади? Якщо так, то на якій підставі сюди включають іноземців?", - додала вона.

Водночас Совгиря не виключила варіант, що до складу конкурсної комісії можуть бути включені іноземні прокурори.

Читайте також: Призначення директорів НАБУ і ДБР: Конституційний суд отримав звернення Ради

"Такий варіант може бути. Скажімо так: ми цю ідею не відкидаємо, обговорюємо, але не бачимо тут жвавої підтримки. Якщо включимо її у законопроєкт про конституційну процедуру, просто його "завалимо". Це не зовсім проста тема. Потрібен час для того, щоб її політично підготувати", - зазначила представник ВР у КСУ.

Як повідомлялося, 27 березня Президент Володимир Зеленський скасував укази від 2013 року про призначення Олександра Тупицького та Олександра Касмініна суддями Конституційного Суду.

Верховна Рада 28 січня відправила на повторне перше читання законопроєкт №4533 «Про конституційну процедуру» щодо збільшення мінімального кворуму для ухвалення рішень Конституційним судом (КСУ).

27 жовтня КС визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачала покарання за недостовірне декларування. Також КС визнав неконституційними повноваження НАЗК з перевірки декларацій чиновників, моніторингу способу життя суб'єктів декларування, встановлення своєчасності подання декларацій, положення про відкритий доступ до декларацій в Єдиному державному реєстрі.

Президент України 25 листопада звернувся до Венеційської комісії із терміновим запитом щодо оцінки конституційної ситуації, яка виникла після рішення КСУ від 27 жовтня.

У висновках Венеційської комісії йдеться, що Конституційний Суд України потребує реформування і деполітизації.

Президент України пообіцяв врахувати позицію Венеційської комісії при проведенні судової реформи.

Зеленський має намір запропонувати Комісії з питань правової реформи при Президентові уважно опрацювати надані рекомендації та врахувати їх під час підготовки подальших кроків для реформування судової системи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-