Для затвердження послів ввели спецперевірку - Жовква

Для затвердження послів ввели спецперевірку - Жовква

Укрінформ
Спецперевірка відповідними компетентними органами для затвердження посла України за кордоном стала обов’язковою процедурою лише за президентства Володимира Зеленського, раніше вона не проводилася.

Про це розповів заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква в інтерв'ю інтернет-виданню LB.ua, повідомляє Укрінформ.

Він нагадав, що відповідно до Конституції, до закону про дипломатичну службу, лише Президент України призначає керівників закордонних дипломатичних установ за кордоном за поданням міністра закордонних справ.

«Не всі кандидатури, які вносить глава МЗС, погоджуються. Президент точно має знати, хто представлятиме Україну в посольствах. Тому без погодження з Президентом не починається жодна подальша процедура. До речі, хочу сказати, що нині з’явилася ще одна обов’язкова процедура для затвердження посла – спецперевірка відповідними компетентними органами», - сказав Жовква.

Читайте також: МЗС відреагувало на скандал зі світлинами українських дипломатів у Росії

Він ствердно відповів на уточнююче запитання журналістів, що протягом останніх 30 років українські посли не проходили спеціальної перевірки щодо їхньої приналежності до спецслужб іноземних держав, зокрема Росії.

«Саме так. Лише за президентства Зеленського ця робота почалася. І це було правильне рішення. Така спецперевірка покладається якраз на профільний директорат зовнішньої політики, який я курую. Ми узагальнюємо відомості про кандидатів. Тож також несемо за це відповідальність. Буквально за кожного посла», - зауважив заступник керівника ОП.

Водночас він зазначив, що спецперевірка не стосуватиметься діючих послів, оскільки «зворотної сили відповідне положення не має».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-